„Életünk egyik legnehezebb napján vagyunk túl” – üzente a magyar mentőcsapat Líbiából

2023.09.22. 10:50
Erejükön felül teljesítenek a magyar mentőcsapatok Líbiában, miközben a vízben sodródó holttestek kiemelésén dolgoznak. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közölte, csak pénteken közel ötven holttestet emeltek ki a vízből, amelyek szörnyű állapotban voltak. Mint írták, életük egyik legnehezebb napján vannak túl.

Mint arról írtunk, Líbiában több ezer ember halt meg és tűnt el, miután a heves esőzések következtében az ország északkeleti részén két gát összeomlott, és még több víz zúdult a már elöntött területekre. A katasztrófa helyszínére magyar mentőcsapatok is indultak

Azbej Tristan államtitkár azt írta, Magyarország a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatta a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújtott segítséget.

Most a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a Facebookon arról írt, hogy búváraik a helyi katonai szervek irányítása alatt 47 holttestet emeltek ki a tengerből pénteken.

Anélkül, hogy belemennénk a mai napon látottakba, azt elmondhatjuk, hogy iszonyatosan megterhelő volt minden értelemben. A katasztrófa helyszínétől 15 kilométerre érnek partot a vízben elhunytak, és sajnos a katasztrófa mechanizmusa, az eltelt idő és a hullámzás, valamint a sziklás part miatt a testek szörnyű állapotban vannak. Kollégáink a mai napon ezeket a maradványokat gyűjtötték össze a partszakaszon, és szállították be a gyűjtőhajókra.

– írták. Hozzátették, a mentőcsapatok nem állnak le, még pénteken folytatják a munkát a vízben és a romoknál is.