Esztergomi robbantás: a TEK szerint volt remény a sikeres akcióra

2023.09.24. 09:52
Szerda este robbanás történt Esztergom egy külterületi, nem túl sűrűn lakott részén, a Búbánatvölgyben. A sikertelen túsztárgyalások következtében a TEK egyik munkatársa és a robbantó is meghalt. Egy túsztárgyaló szerint a szakemberek világosan látják, hogy mikor, kivel és hogyan lehet tárgyalni.

Mint azt korábban megírtuk, szerda este robbanás történt Esztergomban egy családi háznál. A sikertelen túsztárgyalások következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó is megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. A robbantás után az elkövető is meghalt.

A rendőrségi adatlap szerint az 54 éves esztergomi robbantót becsületsértés miatt körözték. A közösségi oldalára több fenyegetőző bejegyzést is írt korábban.

Ismerőseinek is beszámolt arról, hogyan fenyegetett már likvidálással rendőröket, bírókat, ügyészeket és végrehajtókat. Minderről a hatóságok is tudtak.

Az előzmények során jól lehetett látni a rendőrök ellen intézett szóbeli és írásbeli életveszélyes fenyegetéseit, valamint más hivatalos személyek elleni fenyegetéseit

– mondta Hajdu János a TEK főigazgatója az RTL Híradónak.

Végh József volt túsztárgyaló szerint a szakemberek világosan látják, mikor, kivel, hogyan lehet tárgyalni, a kezelhetetlen állapothoz azonban hosszú út vezethet. Ennek állomásairól a bejegyzések is árulkodhatnak. 

Az ügyészség még vizsgálja, hogy az előzmények alapján a fenyegetőző férfi mennyire volt elszánt. A TEK szerint volt remény a sikeres akcióra.

A túsztárgyalás megkezdésekor a férfi nem működött együtt, a több mint 4 és fél órás túsztárgyalás folyamán végig agresszív volt. Voltak olyan hullámai a beszélgetésnek illetve a tárgyalásnak, amikor úgy látszott, hogy megadja magát, és úgy tűnt, hogy engedékenyebb. Ez a folyamatos hullámzás jellemezte a túsztárgyalást

– mondta Hajdu.

Három nappal a robbantás után még mindig dolgoznak a helyszínelők, mivel a szakembereknek egy 700 négyzetméteres területet kell átvizsgálniuk. A robbantó holttestét már kiszabadították a romok alól és elvitték.