Szijjártó Péter álma Orbán Viktor mellett vált valóra

2023.09.24. 13:03
Például az én álmom, ami akkor fogalmazódott meg bennem, amikor 1996-ban bencés gimnáziumi diákként életemben először találkozhattam a polgári ellenzék összefogásán dolgozó Fidesz-elnökkel – írta legfrissebb bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Facebook-posztban emlékezett meg arról, hogy 9 éve tette le a külügyminiszteri esküjét. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „az álomszerű történetek csak a hollywoodi filmekben léteznek. Általában. Van néhány kivétel is.” Hozzátette, az álma akkor fogalmazódott meg, amikor 1996-ban bencés gimnáziumi diákként életében először találkozhatott a polgári ellenzék összefogásán dolgozó Fidesz-elnökkel, Orbán Viktorral.

Az álom azóta valósággá vált, s mellette dolgozhatok. Ma kilenc éve volt a külügyminiszteri eskütétel

– emelte ki bejegyzésében Szijjártó Péter, aki 1978. október 30-án született Komáromban. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett diplomát külügy szakirányon 2002-ben.

2002 óta országgyűlési képviselő, legutóbb a hatodik parlamenti ciklusát kezdte meg.

2006-tól 2010-ig a Fidesz kommunikációs igazgatójaként, 2010-től 2012-ig a miniszterelnök szóvivőjeként, 2012-től 2014-ig a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkáraként dolgozott. Majd külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, 2014. szeptember 23-tól pedig Magyarország külgazdasági és külügyminisztere lett. A tárcájához számos kiemelt projekt tartozik, olyanok, mint például az országos gázbeszerzés, illetve a paksi bővítés.