Závecz: Csak a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt erősödött nyáron

2023.09.25. 10:31
A Závecz Research legfrissebb kutatása szerint a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt voltak az idei nyár nyertesei. A Fidesz tábora május óta csökken, a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció.

„Május óta a Fidesz tábora valamelyest kisebb lett, tavasszal a választókorúak 32 százaléka támogatta, most 30 százalékon áll. A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, a nyáron nem változott a támogatottsága, 13 százalék sorakozik fel mögéjük” – derült ki a ZRI Závecz Research Intézet szeptember első felében készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. 

A Mi Hazánk május óta minimális mértékben, de erősödött, 6-ról 7 százalékra nőtt a táboruk, ezzel pedig a harmadik legerősebb párttá vált a magyar közéletben, miközben a Momentum támogatottsága stagnál, májusban és most is öt százalékon állnak.

A nyári hónapokban a többi pártnál legfeljebb egy százalékpontos változások voltak, de a Kétfarkú Kutya Párt esetében a minimális növekedés azt jelentette, hogy a tavalyi választások óta először kapott 4 százalékot

– írja az intézet. A Jobbik és az MSZP is 3 százalékon áll, az LMP 2 százalékos, a Párbeszéd 1 százalékos. A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban is a Mindenki Magyarországa Néppárt érte el az 1 százalékot.

A biztos pártválasztók:

  • 46 százaléka szavazna a Fideszre, 
  • a Demokratikus Koalíciónak 19 százalékos a tábora,
  • a Mi Hazánk 10 százalékon, 
  • a Kétfarkú Kutya Párt 5, míg
  • a Momentum 6 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében az MSZP és a Jobbik 4-4 százalékos,  az LMP 3, a Párbeszéd 2, a Mindenki Magyarországa Néppárt pedig 1 százalékos.

A többség szerint rossz irányba mennek a dolgok

A Fidesz kisebb visszaesése összhangban van a közhangulat nyáron történt enyhe romlásával. Májusban 64 százalék vélekedett úgy, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, most 67 százalék van ezen a kritikus véleményen.

Az országban zajló folyamatokat pozitívan értékelők aránya 29-ről 27 százalékra csökkent az elmúlt hónapokban.

A Fidesz táborában a nyáron nem történt hangulatváltozás, háromnegyedük optimistán látja a hazai történéseket, egyötödük pesszimistán. Az ellenzéki pártok híveinek romlott a véleménye az országban zajló folyamatokról: 92-ről 97 százalékra emelkedett a negatívan értékelők aránya, s a múltkori 4 helyett most 2 százalék szerint mennek jól a dolgok.

A pártnélküliek véleménye minimális mértékben, enyhén kedvezőtlen irányba változott: 75-ről 77 százalékra emelkedett a pesszimisták, 10-ről 8 százalékra csökkent az optimisták aránya.

A Mi Hazánk a fiatalok, a Kétfarkú Kutya Párt a nagyvárosiak körében erős

A Mi Hazánk társadalmi beágyazottsága viszonylag egyenletes, az átlagos, 7 százalékos támogatottságától jelentősen eltérő arányok nincsenek. Legnagyobb különbségek életkor szerint érzékelhetők, a fiatalok 8, a középkorúak 7, az idősek 5 százaléka támogatja a Mi Hazánkat. A párt hívei eléggé aktívak, alig maradnak le a Fidesz- és a DK-szavazók biztos választási részvételt ígérő kétharmadától, körükben 61 százalék állítja határozottan, hogy elmenne szavazni.

A Kétfarkú Kutya Párt támogatói alapvetően nagyvárosiak: a budapestiek 7, a megyeszékhelyen élők 6 százaléka szavazna rájuk, a kis közepes városokban 4, a falvakban 2 százalék. Az életkori eltérések is markánsak: a fiatalok 6, a középkorúak 5, az idősek 1 százalékára számíthatnak. A Kétfarkú Kutya Párt híveinek részvételi hajlandósága elmarad a többi pártétól: 48 százalékuk tekinthető aktívnak.