Ismét terítékre került a téli időszámítás, megszűnhet az óraátállítás

2023.09.26. 21:04
Balassa Péter, a Jobbik – Konzervatívok országgyűlési képviselője határozati javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetésének szükségességéről. Úgy véli, a kormánynak minél hamarabb lépnie kell a kérdésben, hogy csak a nyári időszámítás maradjon Magyarországon.

A Jobbik politikusa azt követően nyújtotta be előterjesztését, hogy törvényjavaslatát december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról a fideszes többségű kijelölt bizottság tárgysorozatba se vette – írja a 24.hu

Balassa azzal érvel, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be, majd Magyarországon 1957-ben megszüntették.

Később, 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatása miatt rendelték el újra. Az akkoriban kitűzött célok teljesültek, sikerült energiát megtakarítani, a szakemberek szerint pedig az évi két váltás gazdaságilag már felesleges.

Az óraátállítás eltörlését négy éve az Európai Unióban is kezdeményezték, de döntés még nem született a kérdésben, ezért október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik a téli időszámítás.

Balassa Péter szerint Magyarországnak a téli időszámítás helyett a nyárit kellene választani,

hiszen a több természetes fény vitathatatlanul kedvező hatást gyakorol a szorongásra, a depresszióra, így csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az óraállítás miatti cirkadiánritmus-zavar több egészségügyi problémát is okozhat, ilyen a szívroham és a szélütés kockázatának növekedése, de elég csak az alvási szokások megváltozására és az abból fakadó mentális problémákra, kialvatlanságra gondolni.

Balassa Péter szerint Észak-Macedónia után Európa több országában is véglegesítették a nyári időszámítást, mert a jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak ilyen mértékben elszabadultak, mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot.