Három törvényjavaslatról is vitáznak a képviselők kedden a parlamentben

2023.09.26. 06:35
Közigazgatási tárgyú és az állam működését érintő törvényjavaslatokat vitat meg kedden az Országgyűlés, ahol a napirend előtti felszólalásokkal indul a munkamenet.

Az Országgyűlés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A közigazgatási tárgyú törvények módosítását kivételes eljárásban tárgyalják a képviselők, ezért már kedden szavazhatnak azok módosításáról.

A törvényjavaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a földügyi igazgatásban az elektronikus ügyintézésre történő teljes átállás fokozatos legyen. A határozathozatalok között dönthetnek Novák Előd (Mi Hazánk) tiszteletdíjának csökkentéséről, továbbá az Országgyűlés három törvényjavaslat vitáját is lefolytatja.

Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló előterjesztés többek között jelentősen csökkentené az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit. A törvényjavaslat a közmeghallgatás veszélyhelyzeti szabályozásának törvénybe történő átültetésével megteremti annak lehetőségét, hogy a közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül, honlapon való közzététel útján is megtartható legyen.

Vita lesz a Magyarország és a Maldív Köztársaság között a diplomata-, hivatalos és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetéséről, valamint a Magyarország és Türkmenisztán között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás kihirdetéséről.

Mint megírtuk, szeptember 25-én elrajtolt az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az első ülésnapot immár hagyományosan Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti beszéde nyitotta, amelyben hosszú idő után először nevezte nevén Gyurcsány Ferencet. A kormányfő beszédét két politikai elemzővel értékeltük, amelyet ide kattintva olvashat el.