Kifizették a lakást, mégsem lett az övék, de a milliárdos jelzáloghitel igen

PAP 6493
2023.09.27. 07:09
Veresegyház szélén áll egy szinte új negyed, a Gyermekliget. A területet magas fák veszik körül, a település zaja alig éri el az épületeket, és minden, amire szüksége lehet az embernek, ott van egy karnyújtásnyira. Minden ideálisnak tűnik, ám egy végtelenített vesszőfutás várt a vevőkre, milliárdos jelzáloghitellel megspékelve.

Képzelje el, hogy felépül egy lakópark, ahol ön is rátalál álmai otthonára. Az első szerződésnél jelzi az építő, hogy jelzáloghitelt vettek fel a területre, hogy elkezdjék a munkálatokat. Az összeg nem kevés, több mint kétmilliárd forint, de a szerződés zárlatában szerepel, hogy amint kifizetik a lakást, a jelzáloghitel lekerül a tulajdonlapról. Később jön a második szerződés, amiben ez a kitétel már nem szerepel, de ön kifizette a kért összeget. A beruházó cég csődöt jelent, a hitelt nyújtó cég meg az újdonsült lakókon keresi a pénzét, amit szerinte nem a beruházó kellett volna hogy kapjon, hanem ő. A céget elkezdik felszámolni, az építési területet ugyan átadják, de a beköltözőknek még több milliót kell arra költeniük, hogy lakható állapotú legyen a komplexum.

Ez történt Csóka-Takács Zsuzsával, aki vidékről költözött az agglomerációba hét évvel ezelőtt. A fiatal nőnek így, bár van egy lakása a Gyermekliget I. lakóparkban, azon továbbra is csücsül a kétmilliárdos tartozás.

A történet röviden: 

  • Eredetileg a TP-Komplex kezdte a beruházást, amely az önkormányzat közbenjárása után 2,450 milliárd forint hitelt vett fel a Travill Invest Zrt.-től a Gyermekliget projektre, megállapodva, hogy a lakások vevői a Travill felé továbbítják a vételárat.
  • 2018 februárjában a Travill felmondta a szerződést arra hivatkozva, hogy nem érkezett meg hozzá minden szerződés után a vételár. 
  • A Gyermekliget épületein jelzáloga van a Travillnek, a tulajdonosa mindmáig a csődöt jelentett TP Komplex.
  • A szerződést úgy írták meg hogy az eladó a TP Komplex és Ecomont Trade Kft. volt. Volt olyan szerződés amiben az Ecomont Trade Kft. vállalta, hogy a vételár kifizetése után gondoskodik a jelzálog törlésről vagy a másik verzió, hogy nem írtak bele a Travill 2,450 milliárd forintos  jelzálogjogát , így a vevő aki megbízott az adásvételi szerződés létrehozó ügyvédben (Ecomont Trade Kft megbízott ügyvédje) nem is tudott a jelzálogról.
  • A Travill Zrt. visszaköveteli a fennmaradó adósságot.
  • A használatba vételi engedélyt a beruházó cég nem tudta megszerezni, helyette a lakók önerőből fejezték be a munkálatokat. 2022 áprilisában meg is kaphatták így az engedélyt.
  • A telek papíron lakóingatlan, osztatlan közös tulajdon, így egy tulajdoni hányad tulajdonosai.

Négyszeresét kellene kifizetniük a lakásukért

Múlt hét csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszék másodfokon is a pénzt folyósító Travill Invest Kft.-nek adott igazat Zsuzsával szemben, amikor is bíróságon rendezte volna a fiatal nő a záradék kérdését. Hajlandó ugyanis ismételten kifizetni azt a 20 százalékos összeget, amit a beruházó Ecomont Trade Kft.-nek utalt (hisz a második szerződésben már ennek a cégnek a számlaszámát jelölték meg), hogy végre lekerüljön a tetemes tartozás a tulajdonlapjáról. A cég viszont nem fogadta el az ajánlatot.

„Ha kell, Orbán Viktornak vagy Novák Katalinnak fogok írni, hogy valami történjen már. Ezt nem lehet megtenni az emberekkel, ennyi családdal!” – mondta elkeseredetten az Indexnek Csóka-Takács Zsuzsa, amikor körbevezetett minket a lakóparkban. 

A fiatal nő azóta már megírta a levelet a miniszterelnöknek, és kíváncsian várja, hogy mikor fog ellátogatni hozzájuk.

Nem ő az egyetlen, aki hasonló helyzetbe került, de kétségtelen, hogy többen megkapták a jelzálogmentesen a tulajdonlapot a beköltözésükkor. Van olyan lakás, amit két különböző vevő is megvásárolt, erről viszont csak később szereztek tudomást. Ebben az esetben az első vevő járt pórul, aki se lakást nem kapott, de a pénzét se tudta visszaszerezni.

Az új építésű lakásoktól szabadulni nem egyszerű, az ottlakók szerint is csak egy igazi balfék venne meg egy kétmilliárddal terhelt lakást.

A beruházás a mai napig téma a lakók között, mindenki bírósághoz fordult, aki megtehette. Sokan személyi kölcsönnel vagy családi segítséggel vásárolták meg újra a lakásukat a Travill Invest Kft.-től, hogy végre megszabaduljanak a milliárdos tartozásoktól. 

A második projekt

A TP Komplexnek lett volna egy második projektje is, a Gyermekliget II. Az idilli lakópark helyén azonban csak magányos félkész házak, néhány eldobott sörösüveg és szaladgáló őzek vannak. Ezeknek a lakásoknak az árával fizette volna vissza a beruházó a milliárdos tartozást, a befuccsolt építkezés helyszínéről azonban szép lassan eltűnik a maradék építőanyag is.

Egy nyugdíjas férfi vezetett körbe minket a Gyermekliget I. egyik épületében, megmutatva, mi mindent kellett a lakóknak utólag befejezniük a TP Komplex helyett. Neki már rég a II. épületek egyikében kellene laknia, emeletes házát adta el, hogy egy földszintes kislakásba költözhessen. A lakás nem készült el, így ideiglenesen megengedték neki, hogy az I. projekt egyik üres lakásában éljen, majd kirakták onnan, és most albérletből nézheti végig, ahogy az enyészeté lesznek az általa befizetett milliók a szomszéd telken.

(Borítókép: A Gyermekliget lakópark Veresegyházán. Fotó: Papajcsik Péter / Index)