Magyar Orvosi Kamara: nem felel meg a jogszabálynak az orvosok kirendelése

2023.09.28. 18:52
Több panasz is érkezett már a Magyar Orvosi Kamarához (MOK), mert szabálytalanul rendelik ki az orvosokat. Ezt jelezte is már augusztus végén a szervezet Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak, de azóta sem változott semmi, így most az országos kórház-főigazgatóhoz, Jenei Zoltánhoz fordultak.

A Magyar Orvosi Kamarához érkezett jelzések szerint a központi egészségügyi intézmények az irányításuk alá tartozó városi kórházakba 44 napot meghaladó időre, írásbeli utasítás és A munka törvénykönyve erről szóló passzusának alkalmazása nélkül delegálnak, irányítanak át orvosokat az eredeti munkavégzési helytől eltérő telephelyre, más helységbe osztályos orvosi és ügyeleti feladatok ellátására is – olvasható a MOK nyílt levelében.

A Kamara szerint: „ezzel nem valósul meg a gyakorlatban az a jogértelmezés, amelyet Takács Péter államtitkár úr a sajtóban és a július 24-én tartott miniszteri találkozón is megerősített, miszerint az egészségügy szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. tv. 11. §-ban meghatározott kirendelési szabályokhoz hasonlóan a Mt. 53. §-át kell alkalmazni”.

Augusztus 30-án már jelezték a problémát az egészségügyért felelős államtitkárnak, de nem történt változás az ügyben, így most az országos kórház-főigazgatóhoz fordultak.

Arra kérik a Főigazgatót, hogy hívja fel a figyelmet a jogalkotói és a kormányzati szándék szerinti jogalkalmazásra az irányítása alá tartozó intézményekben.

A kamara konkrét javaslatokkal is élt, például eszköz lehet, ha a központi egészségügyi intézmény valamennyi dolgozójának munkaszerződésében konkrét telephely szerepel. Ami a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén lehetővé teszi a munkavállalót megillető védelem alkalmazását.

Emellett a MOK szeretné, ha Jenei Zoltán felhívná az intézményvezetők figyelmét arra is, hogy a rezidenseket csak a szakképzési programjukat nem sértő módon lehetséges átirányítani.