Karácsony Gergely bemutatott egy videót, hogy bizonyítsa, nincs igazuk az őt szidó embereknek

2023.09.29. 14:29
Hónapok óta tart a vita az Üllői úti védett kerékpársávval kapcsolatban, Karácsony Gergelyt rengeteg kritika érte a biciklisávok fizikai leválasztása miatt. Most a főpolgármester közzétett egy videót, amin az látszik, hogy a vonuló mentőautó simán elfér a kerékpárosoknak fenntartott sávban.

A vita akkor bontakozott ki, amikor az Országos Mentőszolgálat arról írt, hogy az Üllői út kerékpársávjai mellé kihelyezett zöld karók miatt nehezebbé vált a mentőautók közlekedése.

Az Index kíváncsi volt arra, hogy pontosan milyen széles a biciklisáv, ezért arra kértük Balogh Samut, mérjük meg a szélességet az Üllői úti helyszínen, és magyarázza el, mit miért csináltak. A mérések eredményeképp az derült ki, hogy bár szűken, de elfér a bringaúton a mentőautó.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője ezután azt mondta, hogy „szeretné a sajtón keresztüli üzengetést befejezni és átalakítani egy konstruktív, szakmai egyeztetéssé”.

A saját szemünknek higgyünk, üzeni Budapest első embere

Karácsony Gergely nagyjából egy hónapja leszögezte, hogy „a kerékpársávokat, ahogyan a járdákat is, az autósávoktól elválasztani jó dolog”. Mert ez segíti az autósokat a szabályok egyértelműsítésével, és védi a védtelen közlekedőket, ami szerinte életeket is menthet.

Az embereket hergelni, a politikai ellenfeleket ha van rajta sapka, ha nincs alapon hazug módon gyalázni, a sajátjainkat meg mindenből kimagyarázni, rossz dolog. Nagyon rossz

– zárta gondolatait.

Karácsony Gergely emiatt feltöltött egy videót a közösségi oldalára, amin az látszik, hogy a nagy sebességgel vonuló mentőautó elfér a biciklisávban.

A propagandasajtóban százával születtek a cikkek az elmúlt hetekben az Üllői úti védett kerékpársáv ügyében, ment a hangulatkeltés ezerrel. Voltam én ezekben már minden, ami a szókincsükből kitelik, mert azt állították, a mentőautó nem tud közlekedni a kerékpársávban. Tiszta szerencse, hogy budapesti ügyekben nem kell a propagandára hallgatni, elég, ha mindenki a saját szemének hisz

– írta a videó mellé a főpolgármester.