Tömeges kirúgások a Petőfi rádiónál

2023.09.29. 13:12
Pénteken a legfontosabb zenei szerkesztő kapta meg a felmondólevelét, a héten minden dolgozót behívtak a Petőfi rádiónál egy elbeszélgetésre.

A most elbocsátott Borcsik Attila, művésznevén DJ Izil 2007-ben kezdett az akkor teljesen megreformált Petőfi rádiónál, az új zenei arculat kialakítása is a nevéhez fűződik, csakúgy, mint a Szimfonik Live és a Petőfi Akusztik műsorok létrehozása és fejlesztése. 

Az elmúlt évek több személyi változása után a főszerkesztő Dominik Zsolt lett, a Telex értesülése szerint ő felelős a mostani kirúgási hullám lemenedzseléséért, Borcsik Attila mellett a 20 fős stábból összesen 15-18 embert hívtak be ma személyes elbeszélgetésre. A reggeli és délutáni műsorok szerkesztőinek és műsorvezetőinek racionalizálásra hivatkozva mind felmondtak –tudomásunk szerint erről az egyik távozó alkalmazott tájékoztatta a lapot. 

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Dominik Zsoltot, aki a hírt nem cáfolta, de további kérdéseinkkel az MTVA-hoz irányított minket, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

A Talpra Magyar műsorvezetője, Bekker Dávid már az Instagramon vett búcsút 2,5 év után a Petőfi Rádiótól.  Ma húztam utoljára 4-re az ébresztőm ”– írta. A felmondás körülményeit nem részletezte, a jövőbeli terveiről pedig csak annyit árult el, hogy a korábbinál jóval kipihentebb verziójára egy izgalmas folytatás vár.

Mint beszámoltunk róla, a Petőfi rádiónál és a Petőfi TV-nél már májusban történt egy jelentősebb változás, az addigi tartalomgyártásért felelős Petőfi Media Grouppal (PMG) közös megegyezéssel szerződést bontott az MTVA. 

Az Index megkeresésére a PMG tulajdonosa, a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. ügyvezetője, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, Demeter Szilárd akkor az esetről úgy fogalmazott:

Ne verekedj fehér emberek előtt

– idézte válaszul Chris Rockot, aki stand-upjában elmondta, miért nem ütött vissza, amikor Will Smith a 2022-es Oscar-gálán felpofozta. Azért, mert a szülei azt mondták neki, hogy soha ne verekedjen fehér emberek előtt. Demeter Szilárd szerint ez egy jó tanács.

Stratégiai együttműködést bontottak fel

Mint megírtuk, a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group 2022 októberében kötött szorosabb együttműködést a közmédiával. Az akkori közleményük szerint „a közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék”. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója kiemelte, hogy a klasszikus tartalom-előállítási módok mellett már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője akkor azt hangsúlyozta, hogy a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt. Ennek az együttműködésnek vetettek véget májusi közleményükkel.

A műsorok készítését ezután 2023. május 18-túl 2024 februárjáig szóló megbízással az IKO Kft. vette át, a cég korábban az RTL tartalomgyártásáért felelt, majd váltottak a TV2-re.