Újabb vármegyék csatlakoztak az új ügyeleti rendszerhez

2023.09.29. 17:03
Október elsejétől Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyék is csatlakoznak az új alapellátási ügyeleti rendszerhez - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR-vezetője.

Győrfi Pál közölte, hogy az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, míg hétvégéken és ünnepnapokon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva elérhetők.

Győrfi Pál szerint az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedett az új ügyelet, amihez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém vármegye is csatlakozott.

Az eddigi tapasztalatok és a több mint 140 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja

– fogalmazott OMSZ kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

Győrfi szerint a jövő év elejére - egyelőre Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon.

Hajdú-Bihar vármegyében indult 

Hajdú-Bihar vármegyében 2021 nyarán indult el egy pilotprogram, így nem meglepő, hogy az új ügyeleti rendszer februárban elsőként ott lépett életbe.

  • Háziorvosi ügyeleti szolgálat a vármegye tíz településén működik: Debrecenben, Berettyóújfaluban, Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben, Balmazújvárosban, Püspökladányban, Hajdúhadházon, Nyíradonyban és Derecskén.
  • Azok, akik éjszaka személyesen keresnék fel a sürgősségi ügyeletet, ezt a vármegye öt pontján, Debrecenben, Berettyóújfaluban, Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben tehetik meg.

Márciusban újabb két vármegye csatlakozott

Márciusban Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élesedett az új rendszer.

  • Előbbiben a háziorvosi ügyeleti ellátás hat településen, Csomán, Győrben, Kapuváron, Mosonmagyaróváron, Pannonhalmán és Sopronban érhető el. Azok, akik éjjel személyesen keresnék az ügyeletet, Csomán, Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban tehetik meg.
  • Szabolcsban háziorvosi ügyelet tizenhárom településen működik: Baktalórántházán, Csengeren, Fehérgyarmaton, Ibrányon, Kemecsén, Kisvárdán, Mátészalkán, Nagykállón, Nyírbátorban, Nyíregyházán, Tiszavasváriban, Vásárosnaményban és Záhonyban. Éjszaka ezek közül hat elérhető, Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nyíregyháza, Vásárosnamény és Hajdúnánás.

Áprilisban Borsod is átállt

Áprilisban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyével folytatódott a sor, itt tíz településen van háziorvosi ügyelet, Miskolcon, Mezőkövesden, Encsen, Szerencsen, Kazincbarcikán, Ózdon, Sátoraljaújhelyen, Tiszaújvárosban, Sárospatakon és Edelényben.

Éjjel ezek közül nyolc települést lehet személyesen is felkeresni, Miskolcon, Mezőkövesden, Encsen, Szerencsen, Kazincbarcikán, Ózdon, Tiszaújvárosban és Sátoraljaújhelyen is ellátják a betegeket. Májusban Komárom-Esztergom és Békés vármegye csatlakozott. 

Előbbiben Esztergomban, Kisbéren, Komáromban, Oroszlányon, Tatabányán és Tatán szervezték meg a háziorvosi ügyeleti ellátást, míg éjszaka mindössze három település érhető el személyesen: Esztergom, Kisbér és Tatabánya.

Békés vármegyében kilenc településen működik háziorvosi ügyelet, Békéscsabán, Békésen, Gyomaendrődön, Gyulán, Mezőkovácsházán, Orosházán, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon. Ezek közül éjjel négyet érdemes személyesen felkeresni, Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Szarvason is fogadják a betegeket.

2024 februárjáig lezárul a folyamat

Szeptemberben Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében is működésbe lépett az új alapellátási ügyeleti rendszer.

Az OMSZ honlapján elérhető információk szerint novemberben Zala, Somogy, és Bács-Kiskun, decemberben Vas és Nógrád, jövő januárban Fejér, februárban pedig Pest vármegye is csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez.