Kocsis Máté elárulta, meddig tarthatja vissza az EU az uniós forrásokat

2023.09.30. 14:25
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy interjúban beszélt Budapest és Brüsszel konfliktusáról és arról, hogy mire számít az uniós források ügyében.

Orbán Viktor miniszterelnök a minap egy interjúban beszélt többek közt arról, hogy szerinte Magyarország azért nem kapja meg az uniós forrásokat, mert Brüsszelben az október közepén esedékes lengyel választások kimenetelére várnak.

Kocsis Máté most ennél jóval borúlátóbb képet fogalmazott meg ez ügyben. A politikust a Magyar Nemzet kérdezte meg egy interjúban arról, hogy meddig tarthatja vissza az Európai Unió vezetése a Magyarországnak járó, de át nem adott forrásokat. Kocsis Máté erre azt mondta:

Ameddig akarja. Ott nincs már jog, csak politika van. Azokat az országokat, amelyek nem a liberális mantrát fújják, megbüntetik, és gazdasági eszközökkel igyekeznek térdre kényszeríteni.

Megjegyezte azt is, hogy Magyarország számos uniós kérést teljesített, ennek ellenére nem került közelebb a források megszerzéséhez.

Az interjúban szóba került még, hogy 

  • a politikus szerint „Brüsszel rengeteg őrültséget kér” Magyarországtól, például azt, hogy „védjük jobban a multikat”, továbbá hogy „engedjük be a rossz minőségű ukrán gabonát”.
  • Az Egyesült Államok és más nagyhatalmak is beavatkoznak más országok politikájába, így Magyarországéba is. A külföldi befolyásszerzést illetően meg kell akadályozni „az oroszt is, az amerikait is, bármilyet”.
  • Az uniós parlamenti választás után, sőt akár még előtte is létrejöhet egy új, konzervatív nemzetközi szövetség. 
  • Idén ősszel pedig tovább szigorodhat a 2021-es gyermekvédelmi törvény.