Elkészült az Újbudán meggyilkolt rendőr síremléke

2023.10.02. 17:14
A mátészalkai temetőben elkészült Baumann Péter síremléke. A posztumusz rendőr főhadnagy idén januárban szolgálatteljesítés közben halt meg Újbudán.

2023. január 12-én 22 óra 11 perckor arról értesítették a rendőrséget, hogy Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és be akart jutni oda. 

A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, így sikerült elfogni a késelőt. Baumann Péter a kórházba szállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe.

Nem sokkal később Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert.

A rendőrség tájékoztatása szerint Baumann Péter kilenc és fél éve szerelt fel, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves. A rendőrgyilkosság gyanúsítottja, Sz. Szilárd beismerő vallomást tett, ennek ellenére nem kizárt, hogy megússza a börtönt.

„A fekete gránit ünnepélyes főhajtás az emberi helytállás előtt, intő mementója értelmetlen erőszaknak, jóvátehetetlen bűnnek” – írta a rendőrség a síremlékről. A mellékelt fotót Baumann családja küldte el a hatóságnak.