Több ezer illegális bevándorló próbált bejutni Magyarországra

2023.10.02. 09:14
Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a rendőrök péntektől vasárnapig összesen 2051 határsértővel szemben intézkedtek.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 752, szombaton 654, vasárnap 616 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök.

Az országon belül 29 határsértőt is elfogtak, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén 4763 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – szeptember 18-tól 24-ig – a feltartóztatottak száma 5132 volt. Emellett az elmúlt héten az országon belül szintén elfogtak 73 határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 32 gyanúsított ellen indult büntetőeljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Fegyveres bevándorlók is megjelentek a déli határon

Mint írtuk, több lövést is leadtak egy szerb–magyar közös járőrcsoportra Mórahalom térségében szeptember 21-én késő este. A lövéseket feltehetően több sorozatlövő fegyverből, nagy valószínűséggel illegális bevándorló hátterű embercsempész bandák tagjai adták le.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a fegyverek megjelenésére, az illegális bevándorlók fegyverhasználatára korábban nem volt példa a magyar–szerb határszakaszon. Az elmúlt időszakban számos esetben történtek lövöldözések, elsősorban a szerb oldalon. 

A tömeges, legázolásos, erőszakos, felfegyverkezve elkövetett cselekmények súlyossága arra kényszerít bennünket, hogy a határőrizet módszertanát, az eszközellátását, annak a jelenlegi szituációba való megfelelését is vizsgáljuk

– jelentette ki. 

Rámutatott, hogy komoly probléma van a Bosznián keresztül Horvátországon át Szlovéniáig tartó csempészútvonalon, itt sokszoros növekedés tapasztalható az illegális migránsok számában, és ugyanez látható Bulgária és Szerbia felől Románia irányába is.