18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ha a svédeken múlik, több millió ember még ma is élne

GettyImages-1281412046
2023.10.03. 20:39
Mintaállammá vált a dohányzás elleni küzdelemben Svédország azáltal, hogy hamarosan elérheti a WHO füstmentes országok kritériumaként megszabott, 5 százalékos küszöbértékét: a felnőtt lakosságnak már csak ekkora hányada cigarettázik. Ezzel a skandináv módszerrel szakértők számítása szerint szűk két évtized alatt csaknem hárommillió ember életét lehetett volna megmenteni az Európai Unióban.

Bár a magyar férfiak esetében 11, a nőknél pedig 6 százalékpontos csökkenést lehetett tapasztalni a 2011–2019-es időszakban a daganatos megbetegedésekhez köthető halálozási mutatókban, az összkép továbbra is hervasztó: tavaly minden negyedik honfitársunk rákban halt meg. Ezzel Magyarország a legrosszabb helyet foglalja el az uniós országok között.

Szűkítve a kört, azt látjuk, hogy 2018-ban az EU területén a daganatos halálesetek ötöde a tüdőrákkal függött össze, de a rák ezen fajtája világszerte is vezető halálozási oknak számít, évente 1,8 millió áldozatot szedve.

Nem kedvezőbb ugyanakkor a helyzet az egyéb daganatos megbetegedések esetében sem. Itthon arányaiban több mint kétszer annyian halnak meg évente szájrák következtében, mint uniós átlagban, és négyszer annyian, mint Svédországban.

A legveszélyesebb betegségek

Hasonlóképp aggasztó, hogy az 50 év alattiak körében az elmúlt harminc évben 27 százalékkal emelkedett a daganatos megbetegedésben elhunytak száma. Az átfogó, 200 országra kiterjedő felmérés tanúsága szerint évente több mint egymillió emberéletet követel a rák ebben a korosztályban, amit a kutatók szerint főként életmódbeli változásokkal lehetne ellensúlyozni:

  • testmozgással,
  • egészséges táplálkozással,
  • a dohányzás és
  • az alkoholfogyasztás mérséklésével. 

Az egészségügyi kockázatok hiába válnak egyre nagyobb nyilvánosság előtt ismertté: több mint 1,2 milliárd ember továbbra is dohányzik. Tudományos tény, hogy a dohányzással összefüggő betegségek közül a legveszélyesebbek, mint a tüdőrák, a stroke vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (az úgynevezett COPD – a szerk.), az éghető cigarettákból származó füst belélegzésével és az ebben lévő káros anyagok tüdőbe jutásával függnek össze. Ebben nincs szerepe a nikotinnak, bár annak fogyasztása kétségtelenül függőséget okoz.

Ezért is tűzte a zászlajára a globális közegészségügy, hogy 2040-re füstmentessé teszi a világot.

 

Vagyis az ambiciózus törekvés mentén ekkorra juthatunk el oda, hogy a felnőtt lakosság kevesebb mint 5 százaléka fogyasszon hagyományos, tehát éghető dohánytermékeket. Az aktuális tendenciák egyelőre nem igazolják ennek a célnak az elérhetőségét: a dohányzás hagyományos formái iránt csökken ugyan a kereslet, de túlságosan lassan ahhoz, hogy a 2040-re kitűzött cél megvalósítható legyen, ráadásul néhány alacsony és közepes jövedelmű országban szó sincs a kereslet visszaeséséről. Tizenhét év leforgása alatt nem könnyű kifordítani a világot a sarkából. 

Mindenki a skandinávok hátát nézi

Ebben a harcban ugyanakkor kétségkívül Svédország az éllovas, amely a világon elsőként válhat füstmentes országgá még az idén. Ehhez egy sokéves, rendkívül céltudatos és következetes programra volt szükség, amely a korlátozás helyett a felvilágosításra és a dohányosok számára valódi alternatívát jelentő technológiák fókuszba emelésére helyezte a hangsúlyt.

A svéd modellnek szerves része az ártalomcsökkentés és a füstmentes alternatívák, mint például a hevítéses dohánytermékek, az e-cigaretta vagy a nikotinpárna tudatos népszerűsítése. A kutatók úgy vélik, hogy mindez közrejátszott abban, hogy az európai kontinensen Svédországban a legkevesebb a dohányzással összefüggő megbetegedés, és itt a legalacsonyabb a dohányzás okozta halálesetek száma. A tüdőrákra visszavezethető halálozás például az uniós átlag felét sem éri el az északi országban.

Fájóan sok emberélet lett volna menthető

A már említett kutatás szerint 2000 és 2019 között mintegy 2,9 millió halálesetet lehetett volna elkerülni azzal, ha az EU-ban a svédországihoz hasonlóan alakulnak a dohányzás okozta halálozási számok.

Ez Magyarország esetében 250 ezer emberéletet jelent, ugyanis ennyit veszítettünk el 20 év alatt a dohányzással összefüggő okok miatt.

Az Egyesült Királyságban 680 ezer, Lengyelországban 442 ezer életet lehetett volna megmenteni a svéd modellel, azaz csökkentett kockázatú alternatívák biztosításával a felnőtt dohányosok számára.

(Borítókép: Jumping Rocks / Education Images / Universal Images Group / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport