Megható videóval ünnepelték Karikó Katalint egykori gimnáziumában

2023.10.03. 10:38
Egész Magyarország Karikó Katalint ünnepli. Nem történt ez másként abban a kisújszállási gimnáziumban sem, ahol a világhírű magyar kutató középiskolai tanulmányait folytatta.

Kisújszállás apraja-nagyja együtt ünnepelte a hétfőn Stockholmban orvosi-élettani Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalint a világhírű magyar kutató egykori iskolájában.

Az alföldi település polgárai, egykori diáktársak, jelenlegi diákok és tanárok, valamint a város vezetése az alma materben, vagyis a Móricz Zsigmond Gimnázium előtt gyűlt össze, hogy köszöntse Kisújszállás büszkeségét és díszpolgárát, egykori diákját, az Egyesült Államokban élő tudóst, Magyarország első női Nobel-díjasát.

„Hatalmas büszkeség ez a város és iskolánk számára, elvégre nem sok gimnázium mondhatja el magáról a világon, hogy korábbi diákja Nobel-díjat kapott, az pedig külön öröm, hogy az első magyar Nobel-díjas nő a mi padjainkat koptatta annak idején. Kati egy fantasztikus, önzetlen személyiség, aki szoros kapcsolatot ápol egykori iskolájával és a kisújszállásiakkal. Mindent elárul róla, hogy már korábban is komoly adománnyal segítette alapítványunk működését” – mondta Tóth József, a Móricz Zsigmond Református Kollégium igazgatója.

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért kapta meg a legrangosabb tudományos elismerést.

Karikó Katalin munkáját két másik, szintén Kisújszállásról elszármazott kutató, Pardi Norbert és Szabó Gábor is segítette.

A magyar biokémikus a 16. magyar Nobel-díjas. Legutóbb, 2002-ben Kertész Imre író kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.