Vádat emeltek egy embercsempész-bűnszervezet tizenhét tagja ellen

2023.10.04. 13:22
Egy embercsempész bűnszervezet tizenhét tagja ellen emeltek vádat, akik egy hónap alatt legalább hetvenhét illegális migránst juttattak Nyugat-Európába. A bűnszervezet iraki vezetőjét még keresik.

A vád szerint a korábban menekültként elismert iraki férfi 2021 augusztusában több országra kiterjedően működő embercsempész bűnözői csoportot irányított. A bűnszervezet magyarországi tevékenységét az iraki férfi börtönben megismert magyar ismerőse szervezte.

A csoport érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, Szerbiából Magyarországra gyalog érkező határsértők Ausztriába szállítását szervezte meg és hajtotta végre.

Az iraki irányító a határon átjutott migránsok felvételének koordinátáit, a szállítandó emberek számát és a célállomások adatait magyar bizalmasának küldte el. A videófelvétellel igazolt sikeres szállítások után járó, szállított személyenként 500 euró összeget az iraki embercsempész a magyar szálat szervező bűntárshoz juttatta el, aki az összeg közel harmadát megtartotta, a fennmaradó pénzt pedig a szervezőin keresztül juttatta el a sofőröknek.

A szállításokat több esetben nagyobb raktérrel rendelkező kisteherautóval hajtották végre, amelyekben ülések, biztonsági övek nem voltak, továbbá ablakkal és szellőzőrendszerrel sem voltak ellátva, így

előfordult, hogy a 4-5 órás utazás a raktérbe zsúfolt 26 ember számára gyötrelemmel járt.

A raktérbe csak úgy jutott levegő, hogy a migránsok kitépték a gumiszigetelést a jármű ikerajtajából.

Az ügyészség a vádlottakat bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészéssel vádolja, hat vádlottnak azonban a csempészett személyek sanyargatásáért is felelnie kell. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék dönt – írja az MTI.