Mindent beismert a volt fideszes polgármester

2023.10.04. 19:02
T. Mészáros Andrást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolták, ügyét az Érdi Járásbíróság tárgyalta. Beismerte bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A vádirat szerint T. Mészáros András Fidesz–KDNP-s volt polgármester, elsőrendű vádlott és K. P. B. másodrendű vádlott felelős vezetői voltak a papi földeken épülő játszótér munkálatainak. T. Mészáros és társa 2019. szeptember végén úgy nyitották meg a játszóteret a nagyközönség számára, hogy nem ellenőrizték az alapvető biztonsági körülményeket, és gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki a látogatókat – írja az erdmost.hu.

A vád szerint a játszótér megépítését a kivitelező nem tudta befejezni a 2019. augusztus végi határidőre, amit a szélsőséges időjárás okozta kivitelezési nehézségek miatt november 15-ére módosítottak. A játékokat legkésőbb szeptember 25-ig át lehetett volna adni.

T. Mészáros András volt polgármester a játszóteret szeptember 28–29-én, egy családi programokkal egybekötött rendezvényen tervezte átadni, a rendezvény szervezésében a másodrendű vádlott is részt vett. De a játszótér csak kilencven százalékban készült el. 

T. Mészáros néhány napra ideiglenesen visszavette az építési területet, ám a kivitelezőt nem tájékoztatta arról, hogy az el nem készült játszóteret két napra megnyitják a nagyközönség előtt

– derül ki a vádiratból.

A rendezvényen egy kisfiú játék közben elesett egy kiálló csőben, és nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Több szülő is jelenteni akarta, hogy a papi földeken balesetveszélyes állapotokat tapasztaltak, de nem találták az illetékeseket.

Nem ellenőrizték az alapvető biztonsági körülményeket

A vád szerint a vádlottak anélkül nyitották meg a játszóteret a nagyközönség számára, hogy az alapvető biztonsági körülményeket ellenőrizték volna, ezzel a résztvevők testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki.

A játszótér félkész állapotban volt, a balesetveszélyes kiállásokat még nem tüntették el, a műanyag gégecsöveket, kábeleket nem takarta fedőlap. A legkisebbekre veszélyt jelentett az is, hogy nem telepítettek kerítést a lejtős részre. A balesetveszélyre semmilyen felhívás, tábla nem utalt.

A játszótér megnyitása a polgármester kampánycéljait szolgálta. Az ügyben Bencsik János volt jobbikos országgyűlési képviselő tett feljelentést. 

Elsőként a vádat ismertették. Miután az ügyész indítványt tett a büntetésre is, a bíró elmondta a vádlottaknak, hogy lehetőségük van beismerni bűnösségüket, és lemondhatnak a tárgyaláshoz való jogukról.

Védőikkel történő pár perces tanácskozás után T. Mészáros András és társa beismerték bűnösségüket, és mindketten lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

A bíró elfogadta a bűnösséget beismerő nyilatkozatot, és ítéletet hozott. Személyi és vagyoni körülményeikre tekintettel T. Mészáros András 1,5 millió forint pénzbüntetést kapott. A másodrendű vádlott pedig 840 ezer forintot. Emellett kötelezték őket a bűnügyi költség megfizetésére is, ami mintegy 362 ezer forint.