Beteljesült a szakszervezetek rémálma, fontos adatok maradnak titokban októbertől

2023.10.04. 13:17
Pedagógushiány nem létezik – Totyik Tamás szakszervezeti vezető szerint ezt az állítást támasztaná alá a kormány legújabb döntése, melynek értelmében októbertől ténylegesen csak találgatni lehet majd az ügyben, hogy az iskolákban hány álláshely betöltetlen.

A közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől nem mérik, hogy hány pedagógusi állás van betöltetlenül, és ezt az Oktatási Hivatal honlapján sem jelenítik már meg. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az RTL Híradónak azt mondta: 

A kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nem létezővé tenni a problémát.

Az érdekvédő hangsúlyozta: a statisztikai adatszolgáltatás eddig sem működött olajozottan, javarészt csak becsléseket lehetett tenni arra vonatkozóan, hogy mennyi például a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma, ezzel a lépéssel viszont még átláthatatlanabbá válik a helyzet.

35 ezren hiányoznak?

Mint arról korábban az Indexen is beszámoltunk, az érdekvédő nemrég Nahalka István oktatáskutatóval végzett számításokat annak érdekében, hogy kiderítsék, mekkora a baj. Ehhez a munkához a kompetenciamérés telephelyi jelentéseit, valamint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a társadalombiztosítás adatait vették alapul.

Az eredmények alapján már a 2020/2021-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott a közoktatásból, míg a törvényben előírt minimumhoz képest nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítőből 14 032 fővel volt kevesebb. Összesen tehát további 34 618 főre lett volna szükség ahhoz, hogy az iskolák a jogszabályi keretekkel összhangban működjenek.

Arról, hogy a nyáron elfogadott státusztörvény hogyan befolyásolta az összképet, a Belügyminisztérium leghamarabb október 5-én, csütörtökön adhat tájékoztatást.