A gyermekorvosok szövetsége véleményezte a Fidesz–KDNP legújabb törvényjavaslatát

2023.10.05. 06:15
Két kormánypárti képviselő tiltaná meg az energiaitalok eladását és fogyasztását a 18 éven aluli gyermekeknek. A gyermekorvosok szövetsége szerint az italok káros hatásai egyértelműen kimutathatóak. Az energiaital szövetség viszont kettős mércéről beszél, mert a kólában is van koffein.

Korábban mi is megírtuk, Hollik István (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) egy Facebook-videóban jelentették be: kezdeményezni fogják, hogy tiltsák meg az energiaitalok fogyasztását a 18 éven aluliaknak. Mert szerintük évente százas nagyságrendben látnak el a mentők olyan fiatalkorúakat, akik energiaital miatt lettek rosszul.

A gyermekorvosok szövetsége üdvözölte a kormánypárti javaslatot az RTL Híradó szerint. Azonban úgy vélik, elsősorban a szülőkben kellene tudatosítani az energiaital-fogyasztás veszélyeit.

Ha valaki hirtelen sok energiaitalt fogyaszt, akkor egy rosszullét következhet be, ami akár idegrendszeri alapú, akár szíveredetű lehet, de a hosszú távú fogyasztásának is megvannak a maga kockázatai, igazolt káros következményei. Részben az elhízás, az inzulinrezisztencia, vesekárosodás, szívkárosodás, vagy akár idegrendszeri hatás is lehet

– fogalmazott Havasi Katalin.

Emellett az energiaital szövetség szintén elismerte, hogy a gyerekeknek nem ajánlott az energiaital-fogyasztás a koffein miatt, a főtitkár úgy véli: ez alapján azonban más italt is tiltani kellene a gyermekek számára.

Azt is elárulta, hogy egy liter kólában annyi cukor és koffein van, mint egy doboz energiaitalban.

Nyáron Farkaslyuk településen történt, hogy egy 18 éves fiatal családapa kómába esett vélhetően a túlzásba vitt energiaital-fogyasztás miatt. Akkor az Index megkeresésére a Magyar Energiaital Szövetség közölte, hogy minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital biztonsággal fogyasztható a fogyasztási javaslatok betartása mellett. A férfi azóta a kómából már felébredt és haza is mehetett, de még mindig nem heverte ki a történteket.