Kövér László is gratulált a Nobel-díjasoknak

2023.10.05. 16:01 Módosítva: 2023.10.05. 18:37
Kövér László, az Országgyűlés elnöke is gratulált a héten Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek.

A Nobel-díjjal kitüntetett két magyar kutatónak levélben gratulált Kövér László – írja az MTI.

A házelnök Karikó Katalinnak azt írta, hogy

óriási erőt ad nekünk, magyaroknak, hogy ez évben Ön kapta ezt a világon a legmegbecsültebb tudományos elismerést.

Kövér László a Krausz Ferencnek címzett levélben pedig úgy fogalmazott, „minden jóérzésű magyar embert örömmel és büszkeséggel töltött el a hír, mely szerint ez évben, mások mellett, Ön részesült a világon a legmagasabban jegyzett tudományos elismerésben, a Nobel-díjban”.

A házelnök mindkét kutatónak az Országgyűlés nevében köszönetét és jókívánságait fejezte ki.

Nobel-díjra ébredve

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért kapta meg az élettani és orvosi Nobel-díjat hétfő délelőtt, amivel a Szegeden is tanult biokémikus lett az első Nobel-díjas magyar nő.

Karikó Katalin éppen philadelphiai otthonában aludt, amikor Stockholmból telefonáltak, ezért a telefont nem ő, hanem a férje vette fel. Először azt hitte, csak viccelnek vele, azonban a telefonáló olyan információkkal rendelkezett, amelyek alapján megbizonyosodhatott a hír valódiságáról.

Krausz Ferenc magyar fizikusnak és társainak, Pierre Agostininek és Anne L’Huilliernek az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért ítélték oda a fizikai Nobel-díjat kedd délelőtt.

A fizikussal nemrég egy rövid interjút is közölt a Nobel-alapítvány, és megkérdezték, hogyan élte meg a sikert. Mint mondta, éppen egyetemi előadására készült, amikor Stockholmból felhívták, hogy Nobel-díjat kapott. A tudós felidézte: amikor először meghallotta a hírt, azt gondolta, hogy ez „hihetetlen″.

Nem voltam benne biztos, hogy álmodom, vagy ez a valóság

– mondta telefonon Krausz Ferenc a díjat odaítélő bizottságnak.