Megszólalt az energiaital-szövetség a 18 év alattiakra vonatkozó tiltási javaslatról

2023.10.05. 12:15

A Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) reagált Nacsa Lőrinc (KDNP) és Hollik István (Fidesz) kezdeményezésére, amely a 18 éven aluliak számára törvényileg tiltaná meg az energiaital-vásárlást. Mint fogalmaztak, sajnálatosnak tartják, hogy a két politikus féligazságokkal állt ki a nyilvánosság elé. 

Csibi Sándor, a szervezet főtitkára elmondta, hogy egyetértenek abban, hogy meg kell védeni a gyerekeket, de a tiltás helyett inkább az edukációban hisznek. Az Index megkeresésére kiemelte, hogy el kell magyarázni a 18 év alattiak számára, hogy mi az a mennyiség, amit biztonsággal elfogyaszthatunk, és mi az, ami már káros a szervezet számára.

Úgy látják, hogy amennyiben a gyermekek védelme a cél a szigorítással, úgy a kólát is tiltani kellene a 18 év alattiaknál, mert egy liter kóla hasonló mennyiségű cukrot és koffeint tartalmaz, mint egy doboz energiaital.

Az energiaitalokat egészséges felnőttek számára tervezték, hogy azonnali energiát és éberséget biztosítsanak, miközben vitaminokkal is gazdagítanak. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szerint egy egészséges felnőtt naponta 5 doboz 250 ml-es energiaitalt bátran elfogyaszthat

– nyilatkozta Csibi Sándor. Az energiaital-szövetség főtitkára egy, a Nacsa Lőrinc által is említett eset kapcsán ugyanakkor cáfolta azt az állítást, amely szerint a tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt 14 éves fiú halálának köze lett volna az energiaital-fogyasztáshoz:

Ezzel szemben a valóság az, hogy az említett kisfiú halálához semmi köze nem volt az energiaitalnak, ezt pedig a kisfiú édesanyja is elmondta. Továbbá egyetlen eset sem volt, amikor kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy »csak« az energiaital-fogyasztás bármilyen súlyos vagy életveszélyes esetet okozott volna.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) támogatja a kormánypárti politikusok törekvését, de szigorítanák a tervezetet azzal, hogy a termékeket csak dohányboltokban lehessen megvásárolni. A kérdéssel kapcsolatban nemrég a gyermekorvosok szövetsége is megfogalmazta álláspontját: üdvözölték a javaslatot, ugyanakkor úgy vélik, elsősorban a szülőkben kellene tudatosítani az energiaital-fogyasztás veszélyeit.