Megszállják a magyar utakat a rendőrök, hatalmas razzia indul a jövő héttől

2023.10.05. 14:51
2023. október 9. és október 15. között fokozott közúti ellenőrzésekre számíthatnak az autósok Magyarország közútjain, közölte csütörtökön a rendőrség.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) „Focus on the road” elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, ehhez az akcióhoz csatlakozik a magyar rendőrség.

A járőrök elsősorban a menet közbeni rádiótelefon-használatot ellenőrzik Magyarország egész területén, de nagy hangsúlyt fektetnek a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztető egyéb cselekmények kiszűrésére is – jelezte a hatóság.

Utóbbi kategóriába a járművezető által menet közben működtetett bármilyen elektronikai eszköz beletartozik, ismertették.

Mint arról korábban beszámoltunk, idén kevesebben haltak meg a magyar utakon, mint a tavalyi év azonos időszakában. A balesetek fő okaként a gyorshajtást, az elsőbbség meg nem adását, illetve a kanyarodási szabályok megszegését említette a rendőrség.

Hozzátették, a folyamatos hatósági ellenőrzések mellett a balesetek számának visszaszorítását szolgálják azok a tematikus akciók is, amelyek a leggyakoribb szabálytalanságokra összpontosítanak.

A közúti balesetek fő okai között továbbra is 27 százalékkal vezet a gyorshajtás, ezt követi 26 százalékkal az elsőbbségadási szabályok be nem tartása, illetve 15 százalékkal a kanyarodási szabályok megszegése.

Idén szeptember végéig 10 674 sérüléssel járó közúti baleset történt az ország útjain, amelyek közül 299 volt halálos, ezekben 324 ember veszítette életét – olvasható a police.hu oldalon.