Diákok és tanárok demonstráltak a Sándor-palota előtt a pedagógusok világnapja alkalmából

ZS 5581
2023.10.05. 17:19
Október 5-e a pedagógusok világnapja. Amellett, hogy ezen a napon országszerte köszöntik a tanárokat, az ilyen alkalmak arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az iskolapolgárok felhívják a figyelmet az oktatás problémáira. Ezzel összhangban az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat (OKA) szervezetei 17 órára performance-ot hirdettek a Sándor-palota elé, hogy bemutassák, miképp véreztette ki szerintük a kormány az oktatást.

Az UNESCO 1994 óta tiszteleg a tanárok munkája előtt október 5-én. Mint azt az Indexen is követtük, egy évvel ezelőtt ezen a napon élőláncot és más szolidaritási akciókat tartottak a főváros mellett számos vidéki településen. Ezt követően a kiállás sztrájkkal folytatódott, majd a délutáni órákban a Grund szervezésében egy hídfoglalással egybekötött tüntetést is tartottak Budapesten.

Idén sem maradtunk akció nélkül október 5-én, az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat (OKA) szervezetei 17 órára rendhagyó eseményt hirdettek a Sándor-palotához.

„Fontos, hogy a döntéshozók lássák, itt vagyunk, és addig nem adjuk fel, amíg nem érünk el változást” – mondta az Indexnek az egyik szervező, Gajzágó József.

Az Egységes Diákfront aktivistája kiemelte: ezúttal nem tüntetésben gondolkodtak – mert abból már több is volt  szeptemberben , illetve a következő október 23-án lesz –, hanem egy olyan performance-ot találtak ki, amelyben bemutatják, miképp véreztette ki a kormány az oktatást.

A demonstráció – amelyről az Index élő közvetítése ide kattintva érhető el – részeként diákok és tanárok gyűltek össze a Sándor-palota előtt „véres” pólóban, miközben a hangszórókból szívdobogás szólt. A szívdobogás egy ponton abbamaradt, a résztvevők ebben a pillanatban összeestek. A földön fekvő demonstrálóknak a szervezők fehér rózsát osztottak, majd a tiltakozók a virágokat a Karmelita kolostor kordonjaiba tűzték bele.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)