A tüntetők a Karmelitánál nyomultak előre, de a rendőrök útjukat állták a demokrácia napján tartott demonstráción

ZS 3988
2023.09.15. 17:11 Módosítva: 2023.09.16. 09:29
Több hónapos várakozás az egészségügyben, alacsony fizetések, pályát elhagyó tanárok, egyre csak terjeszkedő akkumulátorgyárak, a jogállamiság lerombolása – ezek a problémák állnak a péntek délutánra meghirdetett demokrácia napi tüntetés fókuszában. A tiltakozók az eseményre Orbán Viktort is meghívták.

Szeptember 15. a demokrácia nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból hirdetett tüntetést Budapestre több oktatási szervezet, de a kezdeményezéshez más ügyeket felkaroló mozgalmak is csatlakoztak.

21.35: A tömeg végül feladta, a demonstrálók szétszéledtek, így a hivatalos tüntetés után az esemény nem hivatalos része is véget ért.

Egyúttal köszönjük szépen olvasóinknak a megtisztelő figyelmüket!

21.17: A rendőrség a honlapján közölte, hogy a bejelentett és tudomásul vett gyűlést végét követően a tüntetők egy csoportja a Király lépcsőn át a Budai várba vonult.

A jogellenesen felvonult csoport a rendőrsorfalat lökdösni kezdte, a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére

– írja a police.hu.

A résztvevők közül négyen még korábban, a Kossuth téren, a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközt működtettek, amely miatt a rendőrök intézkedtek, és velük szemben szabálysértési feljelentést tesznek.

21.03: A már csak körülbelül 50 fős kemény mag megérkezett egy másik feljárathoz, de ott is rendőrök fogadták őket. A tüntetők elénekelték a Himnuszt, majd azt skandálták: „Itt maradunk!”.

Válaszként ismét a BRFK képviselője szólalt fel, és azt mondta a tiltakozóknak, a magatartásuk tragédiához is vezethet.

20.53: A fiatalok úgy döntöttek, hogy egy másik útvonallal is megpróbálkoznak. A tömeg újra elindult, azt remélve, hogy így kijátsszák a rendőröket.

20.49: A diákok nem adják fel az előrenyomulást, de miután csak egy kisebb csoport mer fizikálisan is szembeszállni a rendőrökkel, továbbra sem járnak sikerrel.

20.46: A BRFK képviseletében egy nő arra kérte a tömeget, hogy távolodjon el a rendőrsorfaltól. A tüntetők erre válaszul azt kiabálták: „Engedj be!”.

20.44: A diákok megkezdték az előrenyomulást, egyelőre nem járnak sok sikerrel. Eközben a Bëlga együttes Rendőrmunka című dalát énekelik.

20.43: A Karmelita kolostor mindkét oldalán tömeg gyűlt össze, a rendőrök mindenhol elállják a tüntetők útját.

Mindkét helyszínen patthelyzet alakult ki, de a tömeg azt tervezi, hogy előrenyomul.

20.35: A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője a helyszínen arról beszélt, hogy bár a mostani spontán tüntetés, a rendőröknek nincs joguk elállni a diákok útját.

20.31: Megérkezett a tömeg a Karmelitához, de a rendőrök elállták az útjukat, sorfal gátolja, hogy továbbmenjenek.

Konzultálni jöttünk, jól viselkedünk

– skandálja a nép.

20.24: A tömegből többen is rákezdtek: 

Menjünk fel, le a kordonnal!

A demonstrálók ezzel a lendülettel a Karmelita kolostor felé vette az irányt.

Időközben Gulyás Gergely arról beszélt, hogy gyökeres változások lesznek a pedagógusbérekben.

20.19: „Orbánnak ennyi ideje volt ideérni” – lépett fel hirtelen a színpadra egy tiltakozó, majd arra kérte a tömeget, hogy számoljanak vissza, a miniszterelnöknek 10 másodperc haladékot adtak. Miután a kormányfő nem jelent meg, a tömeg azt a tanulságot vonta le, hogy Orbán Viktort nem érdeklik a diákok.

A tüntetés hivatalos része ezzel véget ért.

20.12: A Fridays For Future képviseletében egy fiatal lány szólalt fel. Kinga elmondta, hogy az FFF anno Greta Thunberg hatására indult el, és azóta számos szervezet alakult világszerte. Hangsúlyozta, hogy a mostani, eredetileg oktatási tüntetéshez azért csatlakoztak, mert mindkét ügy a jövőről szólt. A beszéd közben a diákok azt találgatták, vajon eljön-e Orbán Viktor a találkozóra, hiszen ezt a címet küldték el a miniszterelnöknek.

20.05: Mint ismert, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak, Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete ezúttal szervezőként is képviselteti magát az eseményen, így Boros Péterné is kilátogatott a demonstrációra.Az Indexnek elmondta, hogy egyrészt szolidaritásképpen jött, másrészt álláspontja szerint mindenki forrásmegvonás áldozata, mindegy, ki milyen területen dolgozik az államnak.

„Mindenkire hat az infláció, amit nem ellentételez a kormány. Nem szabad abbahagyni, hol kisebb, hol nagyobb akciókkal, de folytatni kell” – emelte ki.

20.01: A tömeg megérkezett az Alagút utca és az Attila út kereszteződése, ahol ismét beszédek következnek. Hangolódásképpen három fiatal elénekelte a Ha én rózsa volnék című dalt, közben a tüntetők vakuval világítottak.

19.41: A demonstráló tömeg hosszú, 48 méteres magyar zászlót feszített ki a Lánchídon, és miután átért a budai oldalra, vonul tovább az alagúton át.

19.30: A tüntetésre Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is kilátogatott. Lapunk arról kérdezte, mit szól ahhoz, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nagyjából minden Kormányinfón elmondja, hogy a nettó 6 millió forintot kereső baloldali európai parlamenti képviselők miatt nem kereshetnek a tanárok 800 ezer forintot. Erről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is beszélt az Indexnek adott interjújában.

Egyszer már mondtam Gulyás Gergelynek, hogy valószínűleg valaki nagyon félrevezette

– kezdte a politikus, majd úgy folytatta, hogy „a hatmillió forint akkor sem állja meg a helyét, ha összeadom a saját fizetésemet a kollégáim illetményével és a teljes iroda büdzséjével. Ez tehát egy teljes tévedés a miniszter úr részéről, vagy inkább azt is mondhatnám, hogy elképesztő hazugság. Másrészt valójában a magyar államnak kellene tisztességesen megfizetni a pedagógusokat, nem az uniótól kellene béremelésre pénzt várni. Egyetlen egy ország sem alkalmazza ezt a stratégiát. Harmadrészt a pénzek nem miattunk nem jönnek, hanem azért, mert a kormány lerombolta a jogállamiságot. Vissza kell állítani, és garantáltan megérkeznek a források”.

Arra a kérdésre, hogy mit szólt Gulyás Gergely ahhoz, amikor szembesítette ezekkel az állításokkal, úgy felelt:

Semmit, ő is tudja, hogy hazudik.

Ujhelyi István kitért arra is, hogy az oktatás leamortizálása mellett napjainkban a fő gond az, hogy a kormány elvette a szabadságot, és csak a saját diktátorainak a véleményére ad. „Jó látni, hogy a fiatalok még tudják, mi az a demokrácia, és küzdenek is érte.”

19.20: A tömeg a Lánchídhoz közeledve a Belügyminisztérium előtt is elvonult.

Pintér, gyere le!

– kiabálták.

19.17: Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja sem hagyta ki a tüntetést. Az Indexnek arról beszélt, hogy nagyon sok tanár most, az iskolába visszatérve szembesült a státusztörvény következményeivel.

Ez az új jogállás nem garantál semmit, minden csak feltételes módban van, a bizonytalanság hatalmas. Nem egyértelmű, hogy kinek mi alapján és mennyivel emelkedik a bére, visszajelzések szerint van olyan pedagógus, aki bruttó 21 forintos emeléssel számolhat

– árulta el. Az érdekvédő kitért arra, hogy mindeközben az iskolákban egyre nagyobb a káosz, napköziseket osztanak be délelőttre, visszahívják a nyugdíjasokat, munkát adnak az egyetemistáknak és képesítéssel nem rendelkezőknek.

19.07: Budapest kormányhivatala visszavonta a soroksári Qualitas Gimnázium működési engedélyét, ezért minden diáknak más gimnáziumot kell keresnie.

18.59: Ezzel a tüntetés oktatási része lezárult, a kiállás átalakult Fridays For Future akciójává. Képviseletükben egy fiatal lány, Lili arról beszélt, hogy „a mi célunk az, hogy a magyar politika zöldebb legyen. De mi is diákok vagyunk, és szeretnénk, ha a környezeti oktatás megjelenne az iskolákban. Ez most ugyanakkor lehetetlen, hiszen nemhogy nincs Környezetvédelmi Minisztérium, de még Oktatási sincs” – hangsúlyozta, majd arra kérte a tömeget, hogy folytassák a vonulást a Lánchíd felé.

A végcél az Alagút utca és az Attila út kereszteződése, ahova a miniszterelnököt is meghívták.

Jöjjön el beszélgetni, mert mi nyitottak vagyunk

– fogalmazott, majd kérésével összhangban a tiltakozók újra útra keltek.

18.54: „A megalkuvás soha nem lehet opció, hiszen csak a gyáva nép képes erre. Mi vagyunk a jövő, és az biztos, hogy én addig nem megyek sehova, amíg ez a tetvedék-mocsadék rendszer még áll” – mondta Kiss Gergő, az Egységes Diákfront aktivistája, akinek a felszólalását Perlaki-Borsos Noel elnökségi tag beszéde váltotta. Elmondta, hogy amikor rendőrségi kihallgatáson kellett részt vennie, összefutott a korábbi angoltanárával.

A vád ugyanaz volt, mint nálam: szólásszabadság. De bármi is történik, nem szabad elhallgatni. Csavarjuk ki a gonosz, cinikus kormány kezéből a favágó baltát

– emelte ki.

18.47: Szilágyi Kitti, a Civil Bázis elnökségi tagja folytatta.

Óvodapedagógusként a hivatásom legnagyobb tudatában mondom azt, hogy kiba**ottul elegem van

– jelentette ki, majd arról beszélt, hogy a kormány már nagyjából mindenkit megfosztott a jogaitól. „Kik lesznek a következők?” – kérdezte, hozzátéve, hogy „nincs tovább, a király már meztelen”.

Hol van a mi kis utcaharcos miniszterelnökünk? Le mer-e ereszkedni hozzánk?

– kérdezte.

18.40: Szendrei Zoltán, a PDSZ országos választmányi tagjának beszédével folytatódott a kiállás. Elmondta, hogy csütörtökön sok társával együtt megkapta a tankerület ajánlatát, hogy milyen feltételekkel folytathatja a munkát.

„Az ajánlat szerint 2024. január 1-jétől a várható bruttó bérem alig lenne kevesebb annál, mint amit az oktatásért felelős államtitkár egyszeri béremelésként kapott a kormányváltáskor. Levontam a tanulságot, nincs rám szükség. Eddig is tudtam, hogy drága hobbit választottam, amelyet ezután nem engedhetek meg magamnak, más pályát kell választanom. A hó végén jelzem: nem fogadom el ezt a diktátumot.”

18.34: Zelenák Jennifer, az Egységes Diákfront aktivistája lépett színpadra. „A csend nem rend” – vágott bele. Hangsúlyozta, most itt az idő úgy ordítani, hogy a nagyurak ne tehessenek úgy, mintha nem hallanák meg őket.

Erre reagálva a tömeg hangos skandálásba kezdett: „Elegünk van” – kiabálták, majd elénekelték a Mi vagyunk a Grund! című dalt.

18.25: Talyigás Anikó középiskolai tanár állt először színpadra a Kossuth téren. Elmondta, hogy felszólalása előtt egy tragikus hírt kell közölnie, a hétvégén meghalt Imre Varanyi Szilvia, a Pedagógus Egység egyik alapítója. Arra kérte a tömeget, hogy egy perc néma csenddel emlékezzenek.

Nehéz ezután a csend után megszólalni

– vette át a szót Törley Katalin, a Tanítanék aktivistája, aki hangsúlyozta, az elmúlt másfél évben számos kiállás volt az oktatásért, de válaszként csak elnyomás, bosszú érkezett.

Az összefogás ugyanakkor, amelyet közösen értünk el, példaértékű, melyre Európa és az Európai Parlament is felfigyelt, míg az Európai Civil Fórum külön díjjal ismerte el a küzdelmünket

– mondta a pedagógus, hozzátéve, hogy az elismerést elhunyt társuknak ajánlják fel.

A polgári engedetlenség miatt tavaly kirúgott tanár kitért arra is, hogy bár a demokrácia napja van, Magyarországon jelenleg diktatúra. Szerinte a problémák ma már mindenhol jelen vannak, legyen szó az egészségügyről, a kultúráról, a szociális szféráról. „Hova tűnik az adófizetők pénze?” – tette fel a kérdést.

Ellopták

– érkezett a tömegtől a válasz.

18.15: A Belügyminisztérium pénteken közölte, hogy a pedagógusok életpályájáról szóló új törvény rendelkezései szerint a munkáltatóknak 2023. szeptember 15- ig kellett tájékoztatniuk a pedagógusokat és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőket a 2024. január 1-től életbe lépő jogállásváltással összefüggő változásokról.

A tankerületi intézményekben 81 333 pedagógust és 13 297 nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőt érintenek a változások. A tankerületi intézményekben 52 413 fő (55 százalék) illetménye emelkedik 2023. július 1-jétől

– áll a közleményben. Részletekről ebben a cikkünk olvashatnak.

18.09: A demonstrálók megérkeztek a Kossuth térre, hamarosan kezdődnek a beszédek. A tömeg a Parlament kapujában fütyüléssel, dudaszóval jelzi, hogy megelégelte a mostani helyzetet. „Mocskos Fidesz” rigmussal nyomatékosítják a véleményüket.

18.00: Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke az Indexnek elmondta, hogy a nyáron sem pihentek, az Egységes Diákfronttal és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közösen létrehozták az Országos Közös Akaratot (OKA), melynek keretében számos akcióval készülnek a közeljövőben.

A következő nagy tüntetés október 23-án lesz, de egészen a 2024-es választásokig nem állunk meg

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a mostani alkalom abból a szempontból különleges, hogy Orbán Viktort is meghívták. „Konzultálni hívtuk, ha ma sem mond igent a párbeszédre, akkor taktikát kell váltanunk. A bérkérdést a szakszervezetekre kell bíznunk, míg a politikai és civil szervezeteknek konkrét ajánlatot kell letenni az asztalra” – hangsúlyozta.

17.45: A tömeg eleje átért a Margit híd Pesti hídfőjéhez. A Jászai Mari térhez közeledve azt skandálják: „Szabad ország, szabad oktatás”. A tüntetők ráadásképp a Kossuth-nótát is elénekelték, sok autós pedig dudálással jelzi, hogy egyetért a követelésekkel.

17.35: Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció oktatási árnyékminisztere az Indexnek elmondta, hogy folyamatosan járják az országot, és az látják, hogy az idei tanév első két hete rendkívül negatív visszhangot váltott ki, amire számítani lehetett.

A legfőbb probléma egyértelműen a tanárhiány, azok a nehézségek, amelyek eddig inkább vidéki kisiskolákban voltak jelen, most már budapesti neves gimnáziumokban is gondot okoznak. Ami a számokat illeti: 16 ezer pedagógus és 14 ezer nevelést-oktatást közvetlenül segítő dolgozó hiányzik az iskolákból, tehát összességében 30 ezres hiányról beszélhetünk

– mondta lapunknak Barkóczi Balázs, hozzátéve, hogy 12 évig ő is tanárként dolgozott, magyart tanított, és most rossz látni, hogy idáig jutott az oktatás.

„A másik, amivel kezdeni kell valamit, az a diákok túlterheltsége. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy még mindig a tananyagalapú oktatás hódít a kompetenciaalapú helyett. Az oktatáson kívül ugyanakkor más problémákkal is szembenézünk, az állam egész egyszerűen nem hajlandó gondoskodni az állampolgárairól, ezért hisszük, hogy valódi szociáldemokrata fordulatra van szükség” – közölte a DK árnyékminisztere.

17.30: A demonstrálók félig már elfoglalták a Margit hidat, miközben a tiltakozók másik fele még a rakparton van.

17.24: A tömeg már a Margit hídon van, közben skandálják, hogy „Nincs tanár, nincs jövő!”, valamint azt, hogy

Gyertek velünk, Pintér takarodj!

17.13: Ezrek indultak el a Margit hídon a pesti hídfő irányába, ahonnan a Kossuth térre mennek. Ott már felállítottak egy színpadot, amelyen többen is beszédet mondanak.

17.09: A demonstrálók már gyülekeznek Margit híd budai hídfőjénél, az Elvis Presley parkban, hamarosan elindulnak a Kossuth térre.

A szervezők között van

  • az Egységes Diákfront (EDF),
  • az Adom Diákmozgalom,
  • a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ),
  • a Dialógus az Oktatásért,
  • a Civil Bázis,
  • a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak, és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ)
  • és a Fridays For Future Magyarország.

Ahogy azt a szervezők listájából is sejteni lehet, a kiállás ezúttal nem csak azoknak szól, akiknek az oktatással van gondja. A Civil Bázis szerint mindenkinek érdemes kilátogatni, aki megelégelte, hogy

  • hónapokat kell várni egy orvosi időpontra,
  • a fizetések alacsonyak,
  • a tanárok elhagyják a pályát,
  • a zöldenergiák helyett az akkumulátorgyárak felé fordulunk,
  • a jogállamiságot lerombolták.

Beszédek is lesznek

Menetrend szerint 16.30-kor kezdődik a gyülekező a Margit híd budai hídfőjénél, az Elvis Presley parkban, majd a tiltakozók a Kossuth térre vonulnak, ahol rövid beszédek is elhangzanak. Ezt követően a résztvevők a Fridays For Future Magyarország tüntetéséhez csatlakoznak, melynek keretében átvonulnak a Lánchídon. Az esemény az Alagút utca és az Attila út kereszteződésénél zárul, ahol szintén rövid beszédek lesznek, de egy, a klímakatasztrófára reagáló akciót is bejelentettek.

„Ezek után várjuk a Miniszterelnök Urat egy beszélgetésre az oktatás helyzetéről. Ez az utolsó esélye, hogy eljöjjön” – írták a szervezők Facebookon.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)