8 millió forintot kaphat a pakisztáni menekült, akit megvertek a magyar rendőrök

2023.10.06. 22:01
2016-ban megvertek a magyar rendőrök egy pakisztáni menedékkérőt, miközben visszatoloncolták Szerbiába, ezt mondta ki ítéletében a Strasbourgi Bíróság. Emiatt közel 8 millió forint kártérítést kell fizetnie a magyar államnak.

2016 augusztusában a határkerítésen át toloncoltak ki pakisztáni menekülteket a magyar rendőrök a magyar–szerb határon. Miután a menekültek átértek a határon, a pusztában a rendőrök rugdosni, valamint ütlegelni kezdték őket gumibotokkal – állították a menekültek.

A férfiak közül volt, aki a szabadkai kórházba került, róla látleletet vettek, a fején voltak sérülések. Ő végül a Helsinki Bizottság ügyfeleként tett feljelentést.

Soha nem hallgatták meg őt, nem szembesítették, nem mutattak neki fényképeket a kihallgatott rendőrökről, hogy felismer-e valakit. Ezek sajnos nem erősítették a bizalmat abban, hogy itt valódi nyomozás zajlik

– mondta az RTL Híradónak Léderer András, a Helsinki Bizottság főmunkatársa. 

Akkor a magyar ügyészség azzal zárta le a nyomozást, hogy nem lehetett kideríteni, mi történt. Ezt követően a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Ebben az ügyben csütörtökön hozott ítéletet a testület, ami kimondta, nem volt hatékony a magyar nyomozás.

Sőt, azt is kimondta Léderer szerint, hogy a férfit egyenruhás magyar rendőrök bántalmazták, pedig ő együttműködő volt.

A bíróság ezért 20 ezer euró, mai árfolyamon nagyjából 7 720 000 forint kártérítést ítélt meg a férfinak. Az igazságügyi minisztérium erre úgy reagált, hogy végleges bírósági ítélet még nem született, a kormány pedig, ha az ítélet megszületik, akkor azt meg fogja vizsgálni.

90 napig lehet még a feleknek a testület nagytanácsának döntését kérni az ügyben.