Szijjártó Péter szerint azért nem érkeznek az uniós pénzek, mert „utálnak minket”

2023.10.08. 11:55
Szijjártó Péter úgy látja, „a brüsszeli liberális mainstream” utálja őket, ezért tartják vissza az uniós forrásokat. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a pénz sorsa nem racionális dolgokon múlik.

„Az európai szabályok szerint nekünk járnak az uniós források, és ezek a források nem az égből pottyannak le, nem úgy egyszer csak lesznek, hanem ezek létrejönnek az európai gazdasági teljesítménnyel. Az európai gazdasági teljesítmény hogy jön létre? Az európai emberek munkájával, benne a magyarokéval” – fejtette ki Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette:

Ezért járnak nekünk is. Nem azért nem adják oda, mert a nem tudom, melyik törvény melyik passzusának melyik bekezdésében mi van. Azért nem adják oda, mert ki nem állhatnak minket, a brüsszeli liberális mainstream a saját maga öndefiníciójában cáfolatként tekint ránk. A liberális mainstream azt mondja, hogy az az egyetlen sikeres irányzat. Ehhez képest itt vagyunk mi, egy karakteresen nem mainstream, patrióta, jobboldali, keresztény-konzervatív politikai erő, amely sikeres, és ezért utálnak minket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: azért fontos, hogy érkezzenek a beruházások Magyarországra, mert uniós források helyett ezekkel tudják lendületben tartani a gazdaságot.

A miniszter azt nem tudta megmondani, hogy mikor kaphatja meg az ország, egyáltalán megkapja-e az uniós forrásokat, „azért nem tudom megmondani, pont úgy, mint hogy mikor lesz vége a háborúnak, mert ez sem racionális dolgokon múlik”.

A Financial Times hét eleji értesülése szerint egy alku keretében a kohéziós források egy részét feloldhatják, azonban az Európai Bizottság részéről Vera Jourová cáfolta ezt.