Szárnyra keltek a pletykák az uniós forrásokról, a forint megtáltosodott

BudapestBrusszel
2023.10.08. 10:08
Az uniós forrásokkal kapcsolatban érkező hírek megmozgatták a forintot a hét elején. A Financial Times értesülései szerint november végéig az EU feloldhatja annak a 13 milliárd eurónyi kohéziós forrásnak a blokkolását, amit az igazságügyi reform végrehajtásához kötött korábban a szervezet. Az értesülést az Európai Bizottság részéről Vera Jourová cáfolta, és egyelőre még nem történt megegyezés. A következő hetekben is meghatározó árfolyammozgató hatása lehet az uniós forrásokról érkező híreknek. A főbb európai tőzsdékkel párhuzamosan a magyar BUX-index is negatívan teljesített. A gáz és az olaj ára egyaránt csökkent. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Korábban már többször is kifejtettük, hogy az uniós forrásokról érkező hírek jelentősen mozgatják a forint árfolyamát – ha közelebb kerülünk a nekünk járó pénzekhez, akkor erősödik, ha távolabb, akkor gyengül a magyar deviza. A forint a hetet az euróval szemben kismértékben a 390-es szint alatt kezdte. Az első, a forintot érdemben megmozgató hír kedd reggel érkezett, amikor a Financial Times saját forrásaira hivatkozva arról írt, hogy az Európai Bizottság november végéig feloldhatja aMagyarországnak járó uniós források egy részét.

Az uniós forrásokkal kapcsolatos hír számottevő forinterősödést eredményezett, így a magyar deviza a 387-es szint alá ért az euróval szemben

– jelezte az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője megjegyezte, hogy a keddi erősödést némileg tompította a Pénzügyminisztérium bejelentése az idei hiánycélnak a GDP 5,2 százalékra emeléséről a korábbi 3,9-ről, tekintettel a kedvezőtlen gazdasági helyzetre. Az uniós forrásokkal kapcsolatos értesülést az Európai Bizottság részéről Vera Jourová cáfolta, és egyelőre még nem történt megegyezés.

Stefan de Keersmaecker, a Bizottság szóvivője azt mondta, hogy egyelőre pontosításokra várnak a bírói függetlenséggel kapcsolatban. Amint ezeket a válaszokat megkapták, tovább folytatódhat a Magyarország által megtett lépések értékelése

– jelezte lapunknak Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője ismertette a szóvivő álláspontját, mely szerint amíg a feltételek nem teljesülnek, nem utalhat pénzt a Bizottság.

Az MBH Bank az Indexnek rámutatott, hogy a hét közepén, miután az amerikai ADP tanácsadó cég szerint a várt 153 ezer helyett 89 ezer új munkahely keletkezett a versenyszférában, elkezdtek visszakorrigálni az amerikai hozamok a kamatemelési várakozások csökkenése miatt, ami jót tett a régiós devizáknak is.

Péntek délután az amerikai átfogó munkaerőpiaci adatok pozitív meglepetést okoztak, mely növeli az amerikai kamatemelési spekulációkat, és emiatt némi forintgyengülés indult a szakértő szerint. Szombat délben 387,28 forintot ért egy euró a tradingview.com adatai alapján. 

Így mozoghat a forint a jövő héten

Az euróval szemben a 390-es szint jelenti a támaszt továbbra is. „Pozitív, hogy a héten attól az erős irányba tudott a forint eltávolodni, míg lefelé első lépésként a 385-ös szint alá kellene erősödnie az árfolyamnak, hogy utána ismét célba vehesse a 380-as szintet” – nyilatkozta lapunknak Molnár Dániel. A dollárral szemben a forint az elmúlt időszakban a 370-es szint fölé gyengült, azonban a hét második felében visszaerősödött az alá. Szombaton 13 óra körül 365,83 forint volt egy dollár a tradingview.com kimutatása alapján.

Molnár Dániel szerint ez azért is fontos, mert az üzemanyagárak alakulását – és így az infláció lassulásának ütemét – a világpiaci olajárak mellett a dollárárfolyam befolyásolja.

Ha figyelembe vesszük, hogy két hónapja még a 350-es szint körül mozgott a forint a dollárral szemben, jelentős erősödésre lenne tér

– jelezte a Makronóm Intézet elemzője, aki szerint itt a döntő tényező az euró–dollár keresztárfolyam alakulása lesz, amelyre pedig a monetáris politikákkal kapcsolatos várakozások hatnak. Varga Zoltán szerint az euró–forint árfolyama a 382,50-394,50-es széles tartományban mozoghat a következő hetekben, míg a dollár–forint grafikonján a 362-375-ös zóna lehet a mozgástér.

Az Equilor elemzője lapunknak ismertette, hogy a jövő héten több fontos adat is érkezik:

  • kedd reggel teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a szeptemberi inflációs adatokat,
  • szerda este jelenik meg a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv,
  • míg csütörtök délután az Egyesült Államokban is közzéteszik az előző havi inflációs számokat.

Emellett az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról esetlegesen érkező hírek, illetve az amerikai állampapírpiaci hozamszint alakulása is jelentős befolyással lehet a forint jövő heti mozgására.

Negatív hangulatban a főbb európai tőzsdék

Az európai tőzsdék mínuszban teljesítettek a héten:

  • a francia CAC-40 1,83 százalékos gyengüléssel,
  • a frankfurti Dax 1,56 százalékos mínuszban,
  • a londoni FTSE 100-index 1,47 százalékos csökkenéssel,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 1,40 százalékos visszalépéssel zárt.

Mínuszban a BUX-index

A BUX-index a főbb európai tőzsdékkel párhuzamosan 1,35 százalékos gyengüléssel végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

  • a Mol 1,79 százalékot gyengült,
  • a Richter 2,97 százalékot esett,
  • a Magyar Telekom 5,19 százalékon szárnyalt, 
  • az OTP Bank 0,90 százalékot lépett vissza.

A gáz és az olaj ára csökkent

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, novemberi határidőre megawattóránként 39,850 eurón állt hétfő délután. A gáz ára 37,165 euróra csökkent péntek délutánra. 

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 50,66 EURÓN, EGY ÉVE pedig még 164,41 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára a hétfő reggeli, hordónkénti 92,30 dollárról péntek délutánra 84,16 dollárra csökkent.

Az orosz gáz pörgette a német gazdaságot

Lars-Hendrik Röller, Angela Merkel vezető gazdasági tanácsadója a Financial Timesnak elmondta, hogy a bőséges és kedvező áron szállított orosz gáz nagyban hozzájárult ahhoz, hogy éveken át fenntartható legyen a folyamatos fejlődés.

A gazdasági növekedéssel 10-15 éven át olyan teljesítményt mutattunk fel, ami egyébként elérhetetlen lett volna

– hangoztatta Röller. Kitartott viszont amellett, hogy a 2005 és 2021 között kancellári posztot betöltő Merkelnek az atomerőművek fokozatos leállítása után nemigen volt más választása az orosz gázexporton kívül.

A jövő hét főbb hazai gazdasági eseményei:

  • 2023. 10. 09., 08.30 – KSH, külkereskedelmi mérleg
  • 2023. 10. 09., 11.00 – PM, államháztartási egyenleg
  • 2023. 10. 10., 08.30 – KSH, fogyasztói árindex

(Borítókép: Index)