Török Gábor: Az Orbán-rendszer Orbán Viktor után is életképes maradhat

2023.10.09. 09:08
Török Gábor politikai elemző a 444-nek adott interjúban beszélt a magyar politikai rendszer jelenlegi stabilitásáról, az Orbán-rendszer jövőképéről és a hatalmi erőfölényről.

Török Gábor szerint a változás esélye évről évre csökken, miközben a domináns párt erőfölénye nő. Az elemző felveti a lehetőséget, hogy a jövőben akár Hatvanpusztáról is irányítható lenne az ország. Az interjúban elhangzott főbb megállapítások:

  • „A rendszer berendezkedett. 2018-ban is ezt lehetett már érezni, tavaly óta végképp” – fogalmaz Török Gábor. Az elemző szerint, ha nem történik előre meg nem jósolható esemény – ezt nevezi az irodalom „fekete hattyúnak” –, évtizedes távlatban sem várható változás.
  • Hogy hogyan hívnak egy minisztert, miként áll fel az aktuális kormányzati struktúra, vagy még inkább, hogy mi zajlik az ellenzéken belül, ki erősödik, ki gyengül, milyen párt jön létre, mind érdekes kérdés, ám a rendszer stabilitása szempontjából jelentősége nincs.”
  • A változás esélye Török szerint minden négy évvel csökken. „És miközben nő az erőfölény, a domináns pártban nincs jele a korhadásnak.”
  • „A hatalom két-három ciklus tudatos, intenzív és agresszív politikájával olyan politikai és pénzügyi erőfölényre tett szert, és annyival innovatívabb az ellenfeleinél, hogy a leváltása egyre valószínűtlenebb.”
  • „Az Orbán-rendszer Orbán után is életképes maradhat, ha nem követnek el súlyos politikai hibákat.”
  • Az elemző szerint nem kizárt, hogy lehetséges akár Hatvanpusztáról is irányítani az országot, ha a formális intézmények élére alkalmas szereplőket állítanak.
  • „Nem Orbán ellen, Orbánért zajlik a küzdelem – utalt a kormányon belüli álláspontok ütközésére az utóbbi időben.
  • Török szerint Orbán Viktor képes olyan személyes viszonyokat kialakítani, „amiben a figurák tényleg elhiszik, hogy nélkülözhetetlenek, hogy a saját karrierjüket építgetik, mígnem azon kapják magukat, hogy mindvégig a kormányfőt építették, maguk pedig leépültek.”
  • Az ellenzékről kifejtette, hogy „most már nincs ekkora jelentősége, mit tesznek az ellenzéki pártok, annyival korlátozottabbak a lehetőségeik és annyival erősebb a hatalom.”

Már nem olyan vonzó a Fidesz?

Az elemzés szerint a nyár végén – megegyezően az előző, augusztus eleji méréssel – a felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz–KDNP-re. A teljes választókorú népesség körében nem történt változás, míg a biztos szavazó pártválasztók 45 százaléka támogatná most vasárnap a Fidesz–KDNP-t.

A TAVALYI VÁLASZTÁSOK ÓTA EZ A PÁRT LEGALACSONYABB MÉRT NÉPSZERŰSÉGE.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig nagyjából hét százalékpontot veszített – írja az IDEA Intézet 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív kutatásában.