Nem köthetnek környezetvédelmi hatósági szerződést az akkumulátorgyárak

2023.10.10. 12:33
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiadta a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésének feltételeiről és eljárásrendjéről szóló utasítást. Az utasításból kiderül, hogy környezetvédelmi hatósági szerződés akkumulátorgyárak esetén egyáltalán nem köthető – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a hatósági szerződés jogintézményét a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény vezette be, 2005. november 1-jei hatálybalépéssel.

Ezért a hatósági szerződéssel kapcsolatosan megjelent hangulatkeltő, a közvéleményt félretájékoztató nyilatkozatok szándékos politikai hisztériakeltés szándékával születtek

– írták.

Hangsúlyozták, hogy a kormány a Dunaferr megmentése mellett döntött.

A kormányrendeletből és a miniszteri utasításból egyértelműen kiderül, hogy a munkahelyek védelmét szolgáló jogi eszközök visszaélésszerűen nem alkalmazhatók, és egyértelmű garanciákat tartalmaznak a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére – áll a közleményben.

Mint megírtuk, Debrecen polgármestere hétfőn arról írt a közösségi oldalán, hogy a Dunaferr megmentését célzó törekvés nem járhat együtt azzal, hogy „bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól”. Hozzátette, különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátorgyárakra.