Deutsch Tamás kiakadt, mert a főváros rendezvényén megjelentek az Európai Bizottság képviselői

2023.10.11. 19:23
Deutsch Tamás a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergelyék rendezvénye, a Budapest Fórum miatt. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a baloldal továbbra is az önmagát kiszolgáltató és felajánló politikát folytatja. A politikus szerint „a gyűlöletworkshop helyszínének kiválasztása is szimbolikus volt”.

Az elmúlt két év sikerére alapozva a Budapest Fórumot 2023-ban ismét megrendezik. A kétnapos konferenciát ismét Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézet szervezi, hogy megvitassa a demokratikus és névlegesen demokratikus országok polgárainak aktuálisan legégetőbb kérdéseit – olvasható az esemény honlapján, amit Deutsch Tamás kifogásolt.

A Fórum a „Fenntartható demokráciák építése” címszó alatt politikai javaslatokat tár fel és vizsgál meg. Olyan témákkal fog foglalkozni, mint

  • a transzatlanti szövetség jövője,
  • a városok közvetlen európai finanszírozása és az EU feltételrendszere,
  • Ukrajna újjáépítése,
  • dezinformáció, médiaműveltség és tényellenőrzés,
  • az energiaválság és az energiafüggetlenség,
  • Kína katonai fenyegetése és az orosz befolyás.

Deutsch Tamás azon Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti épülete előtt akadt ki, amely három évvel azután, hogy elhagyta Budapestet, Ausztria harmadik legjobb egyeteme lett. Emlékezetes, hogy a CEU-nak azért kellett távoznia Budapestről, mert a kormány szemét szúrta az egyetem.

A politikai szponzorok és a politikai szponzoráltak találkozója történt meg a szemünk előtt [...] Érdekes módon erre a gyűlöletworkshopra van pénz a fővárosi önkormányzatnál

− jegyezte meg Deutsch Tamás.

A Fidesz európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzet szerint kifejtette: „A konferencián azok találkoznak, azok lépnek fel együtt, azok fogalmaznak meg a gyűlölet hangján mindent a magyarokkal és a lengyelekkel kapcsolatban, akik a magunk mögött hagyott években milliárdokat küldtek ide Magyarországra annak érdekében, hogy számukra kedvező politikai változást érjenek el”.

Elűzték-e a CEU-t, vagy nem? 

A politikus szerint a helyszín kiválasztása is szimbolikus volt, „hiszen évek óta halljuk tőlük és az európai baloldaltól, hogy a CEU elűzetett Budapestről. Ehhez képest a CEU a mai rendezvény egyik fő szervezője” – mondta. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor is kijelentette már egyszer, hogy nem szűnt meg a CEU Magyarországon létezni.

Akkor Karácsony Gergely azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy nem tudja, „mi a különbség egy épület és egy intézmény között”, és attól, hogy egy épület nem tűnt el a föld színéről, még nem jelenti azt, hogy oktatás is van benne. 

Deutsch Tamásnak az sem tetszett, hogy a kormány képviselőinek tárgyalási kérelmét az Európai Bizottság képviselői visszautasítsák, miközben „a dollárbaloldal által szervezett gyűlöletworkshopon sokan személyesen, míg mások online, de részt vesznek”. Tehát azt kifogásolta az EP-képviselő, hogy „a magyar választópolgárok által elsöprő többséggel megválasztott kormány” meghívásának nem, de a főváros meghívásának eleget tesznek az EB képviselői. Itt fontos megjegyezni, hogy a fővárosi közgyűlés tagjait is megválasztották. 

Deutsch Tamás szerint az előttünk álló hetekben-hónapokban a lehető leghatározottabban fel kell annak érdekében lépni, hogy „Magyarországon megszüntessük azt a gyakorlatot, hogy valakit külföldről támogathassanak a politikában”.

Az kéri a nótát, aki fizeti a zenészt

– zárta gondolatait az EP-képviselő.