A TEK biztosítja az esztergomi robbantás hősi halottjának temetését

2023.10.11. 10:06
A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János személyesen koordinálja majd az esztergomi robbantásban elhunyt rendőr főhadnagy, Kónya Gábor Lajos nyíregyházi gyászszertartását. A kétgyermekes édesapától október 20-án búcsúznak.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) intézkedik majd az esztergomi robbantásban elhunyt, hősi halottá nyilvánított Kónya Gábor Lajos posztumusz rendőr főhadnagy nyíregyházi temetésén. 

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják, hogy a kegyeleti gondoskodás valamennyi lehetőségét biztosítják, továbbá

A TEK főigazgatója személyesen koordinálja a végtisztesség megadásával kapcsolatos teendőket,

a város önkormányzata pedig mindenben támogatja őket, a gyászszertartás szervezése zavartalan, a hősi halottnak díszsírhelyet adományoznak.

A TEK néhai kollégájától katonai tiszteletadás mellett, evangélikus szertartás szerint október 20-án délután háromkor vesznek végső búcsút a hozzátartozók, barátok és kollégák a nyíregyházi Északi temetőben. A család kívánalma szerint a gyászszertartás nem sajtónyilvános esemény.

Ahogyan arról korábban írtunk, Kónya Gábor Lajos, a Terrorelhárítási Központ néhai főhadnagya egy szeptemberben történt robbanásban veszítette életét. A detonáció helyszínére, egy esztergomi családi házhoz, a rendőrök is kivonultak intézkedni. Azonban a sikertelen túsztárgyalások után bekövetkező detonációban a TEK munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan. A robbantás után az elkövető is meghalt.

Kétgyermekes családapától búcsúznak

Az esztergomi események áldozatát, a néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlós Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította, és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki. A 34 éves családfő két kisgyermek édesapja volt.  

Hajdu János rendőr altábornagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a tragédia után egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rendőrök a protokollt betartva, az eszközöket szakszerűen használva hajtották végre a műveletet, azonban a művelet rossz terepen zajlott, az elkövető pedig nem volt együttműködő. Végül az elkövető egy flexszel a kezében egy gázpalack felé indult, és bekövetkezett a detonáció.