Dögkútra, zipline-ra és marihuánaültetvényre is nemet mondott a XII. kerület

XIIkerület
2023.10.12. 06:27
Tréfásnak szánt kiegészítéssel fogadta el a hegyvidéki önkormányzat a Momentum határozati javaslatát, amely hivatalos megerősítést kért egy tervezett normafai beruházás elutasítása ügyében. A XII. kerületi képviselők egy másik döntésükkel a jövő garázstulajdonosai előtt beszűkítették a parkolási lehetőségeket.

Politikai szintre emelkedett a XII. kerületben a János-hegyre tervezett zipline, azaz lecsúszópálya ügye. Egy magánerős beruházás keretében tervezett csúszópálya az elképzelés szerint a Zugligeti libegő fenti állomása melletti területről indulna és a Tündér-szikla felett elhaladva, a Koponyatörő-sziklánál fordulna a libegő alsó állomása melletti területre. A fejlesztés környezetvédelmi hatásvizsgálata jelenleg is folyik a Pest Vármegyei Kormányhivatalnál, ám az engedély kiadásától függetlenül már borítékolható, hogy nem épülhet meg. Hegyvidék Önkormányzata ugyanis – egy meglehetősen komolytalannak ható határozat elfogadásával – gyakorlatilag kizárta ezt. Pokorni Zoltán polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a terület döntő része a a Pilisi Parkerdő tulajdonában áll, így ha állásfoglalást kér majd az önkormányzattól, akkor annak támogatása nemleges lesz. Bár korábban Fonti Krisztina alpolgármester is arról nyilatkozott közösségi oldalán, hogy nem támogatják, a Momentum helyi képviselője ennek határozatban történő hivatalos rögzítését kérte.

Hatásvadász, öncélú és teljes mértékben saját politikai céljaira kívánja kihasználni

– ezzel magyarázta a fideszes Kovács Lajos képviselő, hogy miért tartotta fontosnak saját módosítójába beleírni, hogy zipline (lecsúszópálya), atomreaktor, atomhulladék-temető, dögkút, űrrakéta-kilövő állomás, valamint marihuánaültetvény sem kerülhet kialakításra a szóban forgó területen. A helyi képviselő-testület végül egyhangúlag ezt a változatot fogadta el.

Nincs ilyen lecsúszópálya, így nyomvonala sincs, csak egy magánfejlesztői szándék van, amit mi nem támogatunk

– zárta rövidre a kérdést Pokorni Zoltán.

Akinek van garázsa, abban parkoljon!

Az új építési szabályok már kötelezően előírják, hogy az új lakóépületek lakásaihoz telekhatáron belül kötelező garázs kialakítása. Azok a lakástulajdonosok, akik a XII. kerület fizetőparkolási zónájába eső új házban vásárolnak maguknak ingatlant, októbertől nem jogosultak arra, hogy ingyenes lakossági várakozási engedélyt kapjanak a házuk előtti közterületre. Bár a jelentős léptékű ingatlanfejlesztések jellemzően a fenti, hegyvidéki területeken zajlanak, ahol nincs fizető parkolás, néhány kisebb épület reménybeli lakói most bosszankodhatnak. A garázsrendelet néven ismert döntést a polgármester azzal indokolta lapunknak, hogy

kezdett elharapódzni az a gyakorlat, hogy a garázstulajdonosok a telekhatáron belüli garázsokat kvázi parkolóként bérbe adták, maguk pedig kiváltották az ingyenes parkolási engedélyt, és saját kocsijukat a közterületen állították le.

Olyan foghíjtelkek beépítéséről van szó, mint amilyen például a Királyhágó tér 9. szám alatt épülő 100 lakásos Királyhágó Residence. A jogalkotói cél az volt, hogy minél kevesebb autó álljon az utcákon, a kerület ezzel most bezárt egy kiskaput. A helyi szabályozás az október 15-e után átadott házakra vonatkozik és nincs visszamenőleges hatálya.

A Fővárosi Önkormányzat jóváhagyó döntése lehetővé tette a parkolási rendelet másik módosítását, ami arról szól, hogy a fizetési zónák külső határán kívüli, nem fizető területekre kizárólagos, 0–24-ben érvényes lakossági parkolási jogosultságot vezessenek be.

A helyben lakó autósokat védő szabály elfogadására azért volt szükség, mert akik a város más területeiről vagy az agglomerációból érkeztek és nem akartak fizetni a parkolásért, azok ezekben az utcákban tették le az autójukat, ezzel elvéve a parkolási lehetőséget az itt lakóktól. A kritikus várakozási övezetekkel határos területeken hagyják gyakran a kocsijukat azok is, akik ugyan a kerületben laknak, de nem kaphatnak lakossági engedélyt, mert például albérlők vagy a kocsi nem az ő nevükön van. Nekik még így is megfelelt, hogy egy távolabbi, de díjfizetési kötelezettség nélküli várakozási helyen hagyják az autójukat. Pokorni Zoltán azt mondta a

  • Goldmark Károly utca, Nárcisz utca – Alma utca közötti szakaszán
  • Határőr út, Goldmark Károly utca – Zeke utca közötti szakaszán
  • Lejtő út Fürj utca – Sashegyi út közötti szakaszán
  • Nárcisz utca, Muskátli utca – Tamási Áron utca közötti szakaszán
  • Pagony utca, Nárcisz utca – Zulejka utca közötti szakaszán
  • Somorjai utca, Fürj utca – Kiálló esperes utca közötti szakaszán
  • Stromfeld Aurél utca, Nárcisz utca – Orbán-hegyi út közötti szakaszán
  • Szamóca utcában,
  • Vasgereben utca, Sashegyi út – Lejtő út közötti szakaszán
  • Vércse utca, Kiálló esperes utca – Lejtő út közötti szakaszán 

lévő parkolóhelyek egyharmada kizárólag lakossági várakozásra lett kijelölve. Az ezekben az utcákban lakóknak regisztrálniuk kell, az önkormányzat számukra digitális engedélyt állít ki. A számukra fenntartott parkolóhelyeket a Hegyvidék felfestett emblémája jelöli.

(Borítókép: Németh Emília / Index)