A kormány reklámvideójában tűnt fel Karikó Katalin és Krausz Ferenc

2023.10.12. 06:00
Két magyar származású tudós is megkapta idén a Nobel-díjat. Karikó Katalin az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért, míg Krausz Ferenc az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért érdemelte ki a legrangosabb nemzetközi tudományos elismerést. A magyar kormány új reklámvideójában népszerűsíti a két tudóst.

Mint arról az Index korábban beszámolt, október 2-án élettani és orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni, mRNS-alapú oltóanyag egyik kifejlesztője. A biokémikus az első magyar nőként, valamint a 16. magyar díjazottként kapta meg a rangos elismerést. 

Karikó Katalin szerda délután a Magyar Tudományos Akadémián mutatta be Áttörések című önéletrajzi könyvét. Az Index kérdésére a kutató azt is elárulta, hogy ideje sem volt honvágyat éreznie, amikor elment Magyarországról.

Egy nappal később, október 3-án Krausz Ferenc fizikusnak és társainak ítélték oda a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásokért. Krausz Ferenc egy korábbi interjúban azt is elárulta, hogy várja már, hogy a december 10-én, a Stockholmban tartott díjátadón találkozhasson Karikó Katalinnal. A két szakemberben a Nobel-díjak mellett az is közös pont, hogy pályafutásuk erősen kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. 

A magyar kormány szerdán tett közzé egy reklámvideót, amelyben Karikó Katalin és Krausz Ferenc is feltűnik. A felvételekkel a két Nobel-díjas tudományos teljesítményét népszerűsítik.