Embercsempész okozott balesetet Nógrád vármegyében

2023.10.13. 15:04
A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte egy moldáv férfi letartóztatását, aki illegális határátlépőkkel teli kisbuszt vezetve karambolozott Mátraszőlősnél.

A nyomozás eddigi adatai szerint a 40 éves gyanúsított október 5-én a hajnali órákban 12, magát szír állampolgárnak valló személyt vett fel a szerb–magyar határszakasz közelében, hogy segítséget nyújtson nekik a szlovák–magyar határ illegális átlépésében.

A férfi lengyel rendszámú kisteherautója csomagterében utaztatta őket, ahol sem ülőhely, sem ablak, sem klímaberendezés vagy szellőzőnyílás nem volt.

Órákkal később a 21-es számú főút Mátraszőlős közelében lévő szakaszán rendőri ellenőrzés alá próbálták vonni a férfit, aki ezt észlelve menekülni kezdett, eközben a megengedett 110 km/h-s sebesség helyett mintegy 180 kilométer/órára gyorsított.

Az eltúlzott sebesség miatt a jármű a külső forgalmi sávból a belsőbe sodródott és nekiütközött egy szalagkorlátnak, végül az út menti vízelvezető árokba csapódva állt meg. A sofőr ezután el akart futni, de a rendőrök elfogták.

A balesetben 7 utas megsérült, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség a férfi ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette és közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt rendelt el nyomozást.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, a balesetet követően is menekülni akaró férfiról megalapozottan feltehető, hogy a felelősségre vonás elől elrejtőzne, elérhetetlenné válna a hatóságok számára, így az ügyészség indítványozta a letartóztatását.

A Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája osztotta az ügyészi álláspontot, és elrendelte a kényszerintézkedést.

A döntés nem végleges, a Nógrád Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint azért, mert a kirendelt védő nem volt jelen az ülésen.