Bayer Zsolt dühösen üzent: „Pressman, te kis senki, intézkedj!”

2023.10.14. 12:10
Bayer Zsolt publicista egy blogbejegyzésben címzett felháborodott üzentet David Pressman amerikai nagykövetnek.

Ahogy az Index beszámolt róla, Joe Biden kormánya a napokban jelentette be, hogy magyar magánszemélyek elleni szankciók bevezetésére készül. Az egyelőre nem derült ki, hogy konkrétan kik lennének a szankciók célpontjai, és hogy milyen intézkedéseket vezetnének be ellenük. A VSquare szerint a magyar politikai elithez köthető magánszemélyek szankcionálására készülnek.

Bayer Zsolt a hírre egy indulatos posztban reagált: „Istenem, add, hogy köztük legyek!” Hozzátette, hogy élete egyik legnagyobb csodája lenne, „ha ezek a duplanullás seggfejek, ezek a fekete öves gazemberek, ezek az önelveszejtő senkik, ezek a wok-barmok” kitiltanák [Bayer itt vélhetően a woke-ra gondolt wok helyett – a szerk.]. Ezután felszólította az Egyesült Államok budapesti nagykövetét: 

Hallod, Pressman, te ócska, puhány, nyavajás [helyesen: nyavalyás – a szerk.] kis senki, intézkedj! 

– írta blogbejegyzésében a publicista, aki nem először ment neki az amerikai nagykövetnek. A konzervatív újságíró már David Pressman kinevezésekor úgy fogalmazott: „Mielőtt idejönne, már előtte takarodjon haza”.

Régóta húzódik a konfliktus 

Az Egyesült Államok idén áprilisban büntetőintézkedéseket vezetett be az egyesek által „orosz kémbanknak” nevezett, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), valamint annak vezető tisztviselői ellen. Augusztusban pedig a magyar útlevelek vízummentességének korlátozásáról döntöttek. 

Ha lesznek újabb szankciók magyar személyek ellen, akkor azokat várhatóan ismét David Pressman fogja bejelenteni. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egyelőre nem adta jelét annak, hogy bármilyen bejelentésre készülnének. 

Mint írtuk, David Pressman amerikai nagykövet kinevezése óta kifejezetten feszült a hangulat a magyar vezetésnél. Orbán Viktor miniszterelnök például a nagykövetet annak nevével viccelve „présember”-nek nevezte, arra utalva, hogy nyomást akar gyakorolni a magyar kormány politikájára.