Amerika döntése nem végleges, a kormányon múlik, hogy enyhítés vagy vízumkényszer jön

2023.08.02. 20:29
A budapesti amerikai nagykövetség kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok korlátozza a magyar útlevelek vízummentességét. A legújabb információk szerint a vízummentességi rendszer szigorítása már nyár elején terítékre került, amit jelenleg is intenzíven tárgyal a két ország. A jövőbeli megegyezéseken eldőlhet, hogy Amerika az enyhítés vagy a vízumkényszer mellett teszi le a voksát.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, augusztus 1-jén az Egyesült Államok bejelentette, hogy biztonsági aggályokra hivatkozva változtat a Magyarország számára előírt vízumszabályokon.

Az amerikai vízummentességi programban a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. A VWP keretében utazóknak érvényes, úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre, ESTA-jóváhagyásra van szükségük. 

Augusztus 1-jétől 

AZ ESTA ÉRVÉNYESSÉGE AZ EDDIGI KÉT ÉVRŐL EGY ÉVRE CSÖKKENT, RÁADÁSUL AZ MINDÖSSZE EGYSZERI BELÉPÉSRE JOGOSÍT.

Az Egyesült Államok biztonsági aggályokra hivatkozva döntött, mivel szerintük a 2011 és 2022 közötti időszakban a magyar állam nem világította át kellően az ez idő alatt kiadott útlevelek személyeit.

Van remény a vízumkorlátozás enyhítésére?

Mint arról szintén beszámoltunk, az ügy kapcsán a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium reagált. Azt állították, az Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól, amire a magyar kormány nem volt hajlandó, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét.

A lapunknak eljuttatott rövid közlemény szerint ezért Joe Biden amerikai elnök kormánya a magyarokon áll bosszút.

Washingtonban már nyár elején felmerült, hogy megteszik a szükséges szigorítási lépéseket. A Belügyminisztérium és az illetékes amerikai szervek egy ideje már keresik a megoldást a problémára

– közölte a Szabad Európa. A lap úgy tudja, hogy egy lehetséges kompromisszum is létr jöhetett volna, ha Magyarország vállalja, hogy az adatbázis átadása helyett azonnal teljesíti az amerikaiak információs kéréseit.

Megjegyezték, hogy az Egyesült Államok nem kezeli véglegesként a kialakult helyzetet.

A szigorítást addig tervezik érvényben hagyni, amíg a biztonsági aggályok nem oldódnak meg.

Elmérgesedett helyzetben még vízumkényszer is jöhet

A portál szerint hamarosan a szabályok enyhítése mellett dönthet az amerikai kormány, azonban ha elmérgesedik a helyzet, akkor arra is van esély, hogy vízumkényszert vezetnek be a magyar állampolgárokkal szemben.

Hozzátették: nem segít a kialakult helyzeten, hogy a Biden-kormány és a magyar kormány között rossz a kapcsolat. Mint írtuk, David Pressman amerikai nagykövet kinevezése óta kifejezetten feszült a hangulat a magyar vezetésnél. Orbán Viktor miniszterelnök például a nagykövet nevével viccelve „présember”-nek nevezte, arra utalva, hogy  nyomást akar gyakorolni a magyar kormány politikájára