Így utazhatunk az Egyesült Államokba a vízumkorlátozás után

2023.08.02. 12:06
A budapesti amerikai nagykövetség keddi bejelentése szerint az Egyesült Államok korlátozza a magyar útlevelek vízummentességét. A nagykövetség tájékoztatása alapján cikkünkben összegyűjtöttük, mi változik a gyakorlatban.

Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik – jelentette be kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

Az amerikaiak jelezték azt is: „A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik. Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú. A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.”

A döntés okaként azt nevezték meg, hogy

az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági sebezhetőséget. Ennek ellenére a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat, és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen. A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát.

Egy amerikai lap cikkéből az is kiderült, hogy mi lehet a konkrét probléma. Szent-Iványi István korábbi nagykövet és képviselő úgy vélekedett az ügyről, hogy „az Orbán-kormány egyre ellenségesebben viszonyul az Egyesült Államokhoz és a Nyugathoz, a mostani amerikai módosítás pedig valójában egy üzenet”.

A magyar Belügyminisztérium azt közölte, hogy az

Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya.

Az Egyesült Államok nagykövetségének magyar nyelvű tájékoztatójában pontról pontra kifejtették, hogy mi változik a döntés után.

Hogyan lehet utazni ezután?

Mi az a Vízummentességi Program?

A VWP lehetővé teszi Magyarország és 39 másik ország állampolgárai számára, hogy rövid távú üzleti vagy turisztikai tartózkodás céljából vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. A VWP keretében utazóknak érvényes ESTA-jóváhagyásra van szükségük.

Mi változik?

2023. augusztus 1-jétől az ESTA-jóváhagyás minden magyar útlevéllel rendelkező személy számára mindössze egy évig és egyszeri felhasználásra lesz érvényes. A 2021 óta fennálló helyzethez hasonlóan a Magyarországon kívül született utazók továbbra sem jogosultak az ESTA-ra, az Egyesült Államokba való beutazáshoz vízumot kell igényelniük.

Minden egyes Egyesült Államokba történő utazáskor új ESTA-engedélyre lesz szükség?

Igen. Minden ESTA-jóváhagyás az Egyesült Államokba történő egyszeri beutazásra lesz érvényes.