Vitézy Dávid: A Népligeti felüljáró ügyében hiányzott a transzparencia

2023.10.16. 20:33
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ alapító vezérigazgatója, közlekedési és városmobilitási szakértő a Facebook-oldalán árulta el a véleményét arról, hogy mégsem bontják le a népligeti felüljárót. Szerinte nonszensz, hogy 22 hónapig tartott a műszaki vizsgálat, valamint hogy korábban történt meg a bezárás, mint a vizsgálat.

Mint Vitézy Dávid jelezte, egy súlykorlátozást egy főútvonali felüljárón, valamint ezzel a buszok letiltását és elterelését általában alapos műszaki vizsgálatok alapján, és nem azok előtt szokták megtenni.

De ha már óvatosságból ez történik, a vizsgálatnak nem szabadna 22 hónapig tartani

– írta. 

Azonban, mint ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, így történt. A műszaki vizsgálat alapján a Népligetnél lévő felüljárót még érdemes felújítani, ám erre ideális esetben is csak 2025-ben kerülhet sor. Addig a részleges lezárás fennmarad.

Vitézy Dávid azt az ötletet is felvetette lehetőségként, hogy „a parlamenti választások előtt három hónappal nagy hírverés mellett tett intézkedés, a buszok és más nehezebb járművek letiltása valójában azért történt, hogy a főváros nehéz anyagi helyzetét a felüljáró állapotával illusztrálhassa a városvezetés”. 

Bármi is történt, a téma feledésbe merült szerinte, de érdekes, hogy akkor került elő a felüljáró ügye, amikor az Üllői út forgalmi rendjének átalakítása miatt a 100E reptéri busz dugóba került. Emiatt pedig lépni kellett, majd meg is történt a mintavétel, és kiderült, hogy a felüljáró elbírja a buszokat. 

A BKK a felüljáró híre után nem sokkal be is jelentette, hogy október 17-én visszatér a Repülőtéri Expressz a népligeti felüljáróra.

Szerinte pontosan ugyanaz történhetett, mint „az indokolatlanul kihelyezett MÁV lassújelekkel” a Pápa–Csorna-vasútvonalon, „amivel a vasúttársaság valószínűleg szintén forrást próbál szerezni vagy a bezárást előkészíteni”.

Jó lenne ezeket az államszocializmusból örökölt, a közlekedési cégek körüli transzparencia teljes hiányára épülő logikákat egyszer végre magunk mögött hagyni

– zárta gondolatait Vitézy. 

Frissítés

Több komment is érkezett Vitézy Dávid bejegyzése alá, de a legérdekesebb, hogy Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere is hozzászólt a bejegyzéshez.

Valóban. A Népligeti felüljáró ügyében minden volt, csak transzparencia nem

– fogalmazott a polgármester.