A magyar ellenzék bontja a pezsgőt a lengyel választás után

33YD8WE-highres
2023.10.17. 14:38
A lengyel választásokon a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kapta a legtöbb szavazatot, viszont ez sem jelent elegendő mandátumot a kormányalakításhoz, így valószínűleg kormányváltás jön Varsóban. A magyar ellenzék Orbán Viktort és a tanulságokat emlegeti.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja hiába szerezte meg a legtöbb szavazatot, a kormányalakításhoz még a szélsőjobboldali-libertariánus Konföderáció párttal sem lenne elég erejük. A számok tükrében az új kormányt potenciálisan a jobbközép-liberális Polgári Koalíció, a centrista-agrárius Harmadik Út, valamint az újbaloldali Lewica hozhatná létre, a folyamat azonban több hónapig is elhúzódhat, és a PiS is jelezte, hogy bárkivel hajlandó tárgyalni a KO kivételével – írtuk keddi cikkünkben.

Karácsony Gergely: Örömhír Budapestnek

A főpolgármester Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy

Lengyelországban immár valóság lett a kormányváltás esélyéből, Magyarország történelmi szövetségese visszatér az európai, demokratikus útra. Ez örömhír mindenkinek, aki az európai értékekben, a demokráciában, a jogállamban hisz. Örömhír tehát Budapestnek. És nyilvánvalóan fájó pofon a gyűlöletre, megosztásra, valósághajlításra alapozott politika képviselőinek, az európai értékeket, a demokráciát, a jogállamot tagadó populistáknak, vagyis a magyar kormánynak is.

Karácsony Gergely három tanulságot is említett:

  • „Lengyelországban kiderült, hogy a magyarhoz hasonló választási trükközést, lejárató kampányokat, propagandahadjáratot felvonultató populisták legnagyobb szövetségese a beletörődés, a fásultság, legnagyobb ellenfele pedig a beleállás, a közös értékeink fáradhatatlan képviselete.
  • „A demokratikus, Európa-párti fordulathoz ismét sokat tettek hozzá a városok, azt például, hogy Varsóban 85 százalék (!) körüli volt a választási részvétel”.
  • „Látszik az is, hogy a fiatalabb generációknak végképp elegük lett az orbánizmus lengyel változatából, de nemcsak elegük lett, hanem tettek is ellene a szavazatukkal”.

„Fontos tanulságok ezek a következő nyolc hónapra nézve. Fontosak a szabad, demokratikus és Európa-párti Budapestnek” – mutatott rá a főpolgármester.

Momentum: Orbán Viktor veszített egy szövetségest

„A Momentum Mozgalom gratulál lengyel szövetségeseinek, a Renew Europe EP-frakcióban tag Polska2050-nek és az ALDE pártcsaládunkban tag Nowoczesnának az elért eredményekért az idei parlamenti választásokon. Közösségünk gratulál Donald Tusknak, aki várhatóan a következő hetekben megkaphatja a lengyel parlament többségének a támogatását a kormányalakításhoz” – reagált a Momentum a lengyel választási eredményekre.

A párt úgy gondolja, hogy „Donald Tusk a szövetségeseinkkel közösen európai útra fogja vezetni Lengyelországot. Olyan útra, aminek a végén az állami média újra közmédiává válik, a bíróságok ismét függetlenek lesznek és minden lengyel közösség hozzájuthat végre a neki járó EU-s pénzekhez”.

Magyarország és Lengyelország nem kerül messzebb egymástól a lengyel kormányváltást követően sem. A Momentum Mozgalom a garancia arra, hogy a most kormányra kerülő lengyel pártszövetségben ott ülnek Magyarország barátai, a szövetségeseink. A lengyel választás végével lehet, hogy Orbán Viktor veszített egy szövetségest, de a demokratikus Magyarország egy barátot nyert magának

– vélekedett a Momentum.

MSZP: Kövessük a lengyel példát

„Az MSZP üdvözli, hogy a lengyel ellenzék a 2023. október 15-i parlamenti választáson legyőzte Jaroslaw Kaczynski nemzeti konzervatív pártját, új irányt mutatva a lengyel politikának” – olvasható a Kunhalmi Ágnes által jegyzett közleményben.

Az MSZP társelnöke kifejtette, „a lengyel választások jelentős mértékben megváltoztatják Európa politikai térképét, megszűnik az a lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány összefogva akadályozza, gátolja az Unió működését, megoldódik Lengyelország Európai Unión belüli helyzete is, az állam nagy valószínűséggel hamarosan megkapja az eddig visszatartott forrásokat”.

A lengyel választások példája azt mutatja, hogy az autokratikus rendszerek a szavazóurnákkal legyőzhetők. Kövessük a lengyel példát, lépjünk fel szövetségben a magyar választási autokráciával szemben

– húzta alá Kunhalmi Ágnes.

LMP: Bízunk benne, hogy a zöld képviselet markánsan megjelenik

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja „politikai közössége nagy örömmel gratulál a lengyel zöldeknek (Zieloni), hogy az ellenzéki koalíció részeként várhatóan kormányalakításra képes többségben lesznek a szejmben. Bízunk benne, hogy a zöld képviselet markánsan megjelenik az új lengyel kormányban”.

A zöldpárt közleményében kitértek arra is, „a lengyel választások után a legfontosabb, hogy a kelet-európai együttműködés újra szövetségi rendszerben tudjon működni. Mi, zöldek ennek előmozdítását várjuk a magyar és az új lengyel kormánytól is”.

A budapesti gyors és a visszaút Európába

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselője szerint van visszaút: „Gratulálok a lengyel ellenzéknek! Megmutatták, van visszaút Európába”.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője vonatos hasonlattal élt: „Hiába várták Varsóban, hogy befusson a budapesti gyors. Persze ha ismernék a MÁV-ot, tudhatták volna, hogy már a Keletiből se tud majd kijutni”.

Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke Orbán Viktort is megemlítette: „Orbán legfőbb szövetségese megbukott, Lengyelország visszatér a szabadság és demokrácia útjára”.

(Borítókép: Donald Tusk 2023. október 15-én. Fotó: Janek Skarzynski / AFP)