Újabb sörgyárra mért kíméletlen csapást a GVH

2023.10.17. 21:25
Újabb sörgyárra csapott le a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Heineken után ezúttal a Dreher esetében állapították meg, hogy az egyik vendéglátóhelyen elintézték, hogy szinte csak az ő terméküket árusítsák. A büntetés most is súlyos, bár valamivel enyhébb volt, mint a Heineken esetében.

A GVH 2022-ben öt eljárást indított a sörtörvény néven emlegetett szabályozás betartásának ellenőrzésére. A Burger King és a KFC esetében még tavaly év végén zárultak le a vizsgálatok, míg a Borsodi, a Dreher és a Heineken Hungária sörgyárakkal szemben indított vizsgálatokból elsőként a Heineken eljárása zárult szeptember közepén, melynek – ahogy arról az Indexen beszámoltunk – bírság, jogsértéstől eltiltás és kötelezés lett a vége.

Az eljárások következő áldozata a Dreher lett. A GVH arra jutott, hogy a Dreher olyan feltételekkel alakított ki együttműködést egy fővárosi vendéglátóhellyel, amellyel arra ösztönözte az érintett vendéglátóhelyet, hogy szinte kizárólagosan tőle vásárolja a sört.

Mint az Economix idézi a versenyhivatal álláspontját, a Dreher „leszűkítette a fogyasztók választási lehetőségeit, és akadályozta más sörgyártók érvényesülését”.

A GVH versenytanácsa emiatt 12 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a vállalatot megfelelési program kialakítására, amely biztosítja, hogy a jövőben a Dreher magatartása megfeleljen a hatályos kereskedelmi szabályozásnak.

A bírság összegének meghatározásakor eltérés volt a korábbi, a Heinekennel szemben folyatott eljáráshoz képest, hogy a holland sörgyártóval ellentétben a Dreher nem minősül visszaesőnek. A Dreherre kiszabott bírság állítólag azért alacsonyabb a Heineken által kiérdemelt 15 milliónál, mert előbbi nem minősül visszaesőnek.

A vendéglátóhelyet üzemeltető cégre a GVH ezúttal nem szabott ki bírságot, helyette figyelmeztetésben részesítette – a hatóság tájékoztatása szerint egyrészt azért, mert a vállalkozás szerepe a jogsértésben csekélyebb volt, másrészt, mert az üzemeltető kisvállalkozásnak minősül.

Dreher: Tudomásul vesszük, de nem értünk egyet

„Az ügyben a GVH döntését és indoklását tudomásul vettük, de annak tartalmával nem értünk egyet, és mérlegeljük a következő lépéseket” – reagáltak a GVH-bírság hírére az Economxnak a Dreher Sörgyáraknál.

A Dreher arról is írt válaszában, hogy a kereskedelmi törvény szövege sok helyen nem egyértelmű, és sok olyan, többféleképpen értelmezhető megfogalmazás is van benne, amely értelmezésében nem értenek egyet a Gazdasági Versenyhivatallal.