Berontott a kocsmába a GVH, de azt a sörgyár sem hagyta szó nélkül

2023.09.18. 17:05
A Heineken Hungária Zrt. tájékoztatása szerint elkötelezett a legmagasabb üzleti etikai ügyvitel fenntartásában. „Következetesen betartjuk a helyi jogszabályokat, előtérbe helyezve fogyasztóink és ügyfeleink jólétét és elégedettségét” – reagáltak az Indexnek az érintett cégnél a 15 millió forintos GVH-bírság hírére. A szűkszavú kommentárt ugyanakkor azzal indokolták a soproni sörgyárnál, hogy folyamatban lévő jogi eljárásról van szó.

A három nagy magyarországi sörgyár közül elsőként a Heineken Hungáriával szemben indított versenyhatósági vizsgálat fejeződött be a sörtörvényben foglaltak betartására vonatkozóan, beleértve a kisüzemi főzdéket a piacról kiszorító kizárólagos szerződések ügyét – vette észre elsőként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán az erről szóló tájékoztatást az Index. Ahogy arról lapunk már beszámolt: az eljárás eredménye GVH-bírság, jogsértéstől eltiltás és kötelezés a Heinekennek.

Itt a válasz: betartják a jogszabályokat

Megkerestük az érintett céget, hogy reagáljon a versenyhivatal vizsgálatával kapcsolatos hatósági közleményre, amit röviden, tömören, de megtett érdeklődésünkre a budapesti központtal működő, de Sopronban termelő sörgyár.

A Heineken Hungária Zrt. elkötelezett a legmagasabb üzleti etikai ügyvitel fenntartásában. Következetesen betartjuk a helyi jogszabályokat, előtérbe helyezve fogyasztóink és ügyfeleink jólétét és elégedettségét. Mivel folyamatban lévő jogi eljárásról van szó, jelenleg nem tudunk nyilatkozni

- ismertette az álláspontját szerkesztőségünkkel a holland söripari konszern hazai leányvállalata.

Ahogy arról az Index kedd reggel elsőként beszámolt: a Heineken Hungária és egy fővárosi vendéglátóhely kereskedelmi kapcsolatát vizsgáló, iránymutató ellenőrzés a versenyhivatal tájékoztatása szerint feltárta, hogy

a holland tulajdonú sörgyártó vállalat olyan feltételekkel alakított ki együttműködést a vendéglátóhellyel, amely azt arra ösztönözte, hogy szinte teljes egészében a Heinekentől szerezze be a sörkészletét. Ezzel a lépéssel a vállalkozások megsértették az új kereskedelmi szabályozás előírásait, mivel leszűkítették a fogyasztók választási lehetőségeit és gátolták más sörgyártók érvényesülését.

A hatóság közlése szerint a GVH versenytanácsa figyelembe vette azt is, hogy a Heineken egy korábbi mulasztására tekintettel visszaesőnek minősül, és hogy a most vizsgált magatartással kifejezetten a kisebb piaci szereplők térnyerését elősegíteni hivatott szabályozás megkerülése volt a célja.

Sok vagy kevés a 15 millió forint?

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. mindezek figyelembevételével 15 millió forintos bírságot kapott a jogsértésért. Önmagában az összeg nagyságrendje meglepően hathat, akár a szintén aktuális GVH–Booking-csörte fényében, amely 2020-ban 2,5 milliárdos gigabírságot eredményezett az egyébként szintén holland hátterű online szállásközvetítő platformnak.

A 15 milliós büntetést az magyarázza, hogy azt az egyetlen vizsgált vendéglátóhely forgalma alapján állapították meg.

Továbbá a GVH versenytanácsa egyúttal megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását, valamint egy belső megfelelési program kialakítására kötelezte a sörgyártót, amely biztosítja, hogy (sem közvetlen, sem közvetett) üzleti feltételei nem ösztönzik a vendéglátóhelyeket a jogszabályi küszöbök átlépésére. A versenyhivatal által előírt megfelelési program minden, a holland tulajdonú sörgyártó céggel kereskedelmi kapcsolatban lévő vendéglátóhelyre érvényes lesz, így várhatóan piaci szinten fejti ki hatását.

Kétszer ugyanabba a folyóba

A Gazdasági Versenyhivatal 2020 októberében már megbírságolta 75 millió forintra a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t. A GVH akkori megállapítása szerint a Heineken nem megfelelően igazolta a kizárólagos szerződésekkel értékesített sör mennyiségének csökkentésére vonatkozó vállalásait, ezért szabták ki a büntetést.