Milliárdokba kerül a Bookingnak, hogy trükközött a szobaárakkal

GettyImages-1211058656
2023.09.15. 08:30
A gyorsított ágazati eljárás jelenleg is tart a Booking.com háza táján tapasztalt újbóli visszaélések miatt, ugyanakkor a holland hátterű szállásközvetítő cég még a mai napig nem tett le arról, hogy a 2020-ban rá kiszabott, 2,5 milliárd forintos GVH-bírságot lefaragja. Nem járt azonban sikerrel, az Index értesülései szerint a héten a Fővárosi Törvényszék tárgyalta az ügyet, ám a felperesi keresetet a bíróság elutasította. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

Rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat keretében jelentek meg a Booking.com budapesti irodájában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálói – számolt be róla múlt szerdán az Index, amit a versenyhivatal meg is erősített. Erre a szervezetnek a gyorsított ágazati vizsgálat során a versenytörvény felhatalmazása alapján, bírói engedéllyel van lehetősége. Az ügy előzménye, hogy a hatóság augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán.

Fennakadások az üzletmenetben

A versenyhivatal vizsgálata kiterjed annak értékelésére, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – az egyik legnagyobb online szállásközvetítő platform, a holland Booking.com szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán, amelyről az utóbbi időben folyamatosan érkeztek a piaci jelzések a hatósághoz. Erre pedig azért volt szükség, mert a GVH-hoz érkező piaci információk alapján az elmúlt időszakban számos hazai szállásadó üzletmenetében komoly fennakadást okozott, hogy

a Booking.com olyan szerződéses feltételeket alkalmazott, illetve üzleti gyakorlatot folytatott velük szemben, amelyet más szállásadó partnerekkel szemben nem.

Így felmerült a gyanú, hogy sérült a szabadpiaci verseny a szállásadók között, ami – különös figyelemmel a nyári szezonra – közvetlenül kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is.

Nem először szúrt szemet a GVH-nak a Booking.com tevékenysége, emlékezhetünk, hogy 2020 áprilisában a versenyhivatal már 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki az online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal eltiltotta a vállalatot az agresszív értékesítési módszereinek folytatásától. A hatóság akkori döntése szerint a Booking.com tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben azzal, hogy többek között megtévesztően hirdette egyes szálláshelyeit ingyenes lemondási lehetőséggel, valamint agresszív, pszichés nyomással késztetett mihamarabbi foglalásra. Mivel 2,5 milliárd forint egy ekkora globális szolgáltató számára sem fagyipénz, a Booking minden fronton támadta a versenyhivatali döntést, eredménytelenül.

A Fővárosi Törvényszék ítélete

Az Index értesülései szerint kedden a Fővárosi Törvényszék is tárgyalta az ügyet, de a bírság mértékének csökkentésére irányuló újabb kísérlet is sikertelen volt a Booking részéről. Információinkat a bíróság sajtóosztályától kapott válasz megerősítette. A Fővárosi Törvényszéken ugyanis arról tájékoztattak, hogy az ügyben „a Kúria megállapításainak figyelembevétele mellett a 2023. szeptember 12-én tartott tárgyaláson az eljáró tanácsnak abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy az alperes a bírság összegét megfelelő mértékben állapította-e meg, azaz a jogszabályban foglalt valamennyi körülmény figyelembevétele mellett szabta-e ki a 2,5 milliárd forintos bírságösszeget. Az eljáró tanács ítéletében a keresetlevélben foglalt álláspontnak, érveknek nem adott helyt, így a felperesi keresetet elutasította. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.”

Az ügy előzménye, ahogyan arra lapunknak a törvényszéken is rámutattak, az ítélet, amelyet a Kúria döntésével a bírság összegszerűsége tekintetében hatályon kívül helyezett. A Kúria egyebekben (azaz az ügy érdemében) az elsőfokú bíróság döntését hatályában fenntartotta és elvi jelleggel kimondta, hogy: „nem hirdethető a szállás ingyenes lemondással, ha annak »ára« a szállás árába beépítésre kerül, így az ingyenes lemondás lehetőségével foglalt szoba drágább, mintha azt ingyenes lemondás lehetősége nélkül foglalták volna. A szállásközvetítő oldalon a teljes foglalási folyamat valamennyi lépésénél nem tehető közzé jogszerűen a fogyasztók pszichés nyomásgyakorlását célzó, sürgető üzenet. A szakmai gondosság követelménye alapján az oldal üzemeltetőjének kell gondoskodnia arról, hogy a SZÉP-kártyával fizethet információ minden hirdetésnél azonos módon és helyen jelenjen meg.”

Indokolt volt a sürgős beavatkozás

Visszatérve a jelenbe, és a nyár végén indított gyorsított ágazati vizsgálatra: ez egy, a versenytörvényben rögzített, piaci problémák feltérképezésére szolgáló eljárás olyan esetekben, amikor a körülmények a verseny torzulására vagy korlátozódására utalnak és sürgős beavatkozás indokolt az adott szektorban. A vizsgálat során a versenyhatóság többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött – kötelező válaszadáson alapuló – információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket azok kiküszöbölésére. Az információgyűjtés lezárultát és az adatok elemzését követően a GVH nyilvános jelentésben összegzi majd a gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit. Ennek elkészítésére 30 napja van, amely indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható.

(Borítókép: Robin Utrecht / SOPA Images / LightRocket Getty Images)