Jön a dorgálás: már nincs hová bújnia a Bookingnak

booking
2023.08.24. 09:49
Máris lépett a Gazdasági Versenyhivatal, az Index információi szerint megindult a gyorsított ágazati vizsgálat az online szállásfoglalás piacán, az erről szóló hivatalos végzés már elérhető a hatóság honlapján. Mindez az utóbbi időszakban nagy port kavart Booking-ügy újabb fejezete.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán a piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából gyorsított ágazati vizsgálatot indít – állapítja meg a Rigó Csaba Balázs GVH-elnök által jegyzett végzés, amely ellen nincs helye önálló jogorvoslatnak.

Ez azt jelenti, hogy nem váratott soká magára a versenyhivatal lépése, miután azt már megelőlegezték az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottsága augusztus 15-i ülésén. Akkor és ott elhangzott, a GVH gyorsított ágazati vizsgálatával párhuzamosan a Magyar Turisztikai Ügynökség jogsegélyszolgálatot indított az érintett magyar szálláshely-szolgáltatóknak, amelyekkel szemben tartozást halmozott fel a Booking.com.

Komoly fennakadások vannak

A versenyhivatal mostani végzésében felidézik: a rendelkezésükre álló információk alapján a közelmúltban számos hazai szállásadó üzletmenetében komoly fennakadást okozott, hogy a velük szerződésben álló online szállásközvetítő platform olyan szerződéses feltételeket alkalmazott, illetve üzleti gyakorlatot folytatott velük szemben, amelyet más szállásadópartnerekkel szemben nem. Felmerülhet ezért annak a gyanúja, hogy sérülhetett a szabad piaci verseny a szállásadók között, ez pedig közvetlenül kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is.

Ezen piaci problémák feltárása és kezelése érdekében sürgős beavatkozás indokolt, ezért a Gazdasági Versenyhivatal a piaci folyamatok feltárása és értékelése érdekében gyorsított ágazati vizsgálatot indít. Ezt indokolja továbbá az is, hogy az ágazatot a koronavírus-járvány kiemelten hátrányosan érintette, a fertőzés terjedése miatt világszerte elrendelt korlátozó intézkedésekkel összefüggésben a szektor súlyos károkat szenvedett. E jelentős átrendeződésre figyelemmel,

a GVH minden olyan körülményt figyelemmel kísér, amely gátolhatja az ágazat talpra állását és a szabad verseny érvényesülését.

A gyorsított ágazati vizsgálat egyrészt kiterjed az online szálláshelyfoglalás magyarországi piacán uralkodó versenyviszonyok elemzésére, másrészt az ezen piacon aktív szereplők által a szállásadó partnerek irányába alkalmazott azon szerződéses feltételek és gyakorlatok vizsgálatára, melyek hatással lehetnek a szálláshelyek közötti versenyre.

A vizsgálat során szükséges felmérni különösen az ágazatban működő

  • piaci szereplők körét,
  • a verseny struktúráját,
  • a közelmúltban megfigyelhető piaci folyamatokat
  • és ezzel összefüggésben az online szálláshely-közvetítők által alkalmazott egyes üzleti feltételeket.

A gyorsított ágazati vizsgálat során a sürgős beavatkozáson keresztül végzett tényfeltárás szükséges ahhoz, hogy a vizsgált piaci problémák kezelése érdekében teendő esetleges lépésekre mielőbb sor kerülhessen.

Egy stratégiai ágazat fontos része

Ami a big picture-t illeti, a GVH végzése megállapítja, hogy a vendéglátás és a turisztikai szektor mind a foglalkoztatás és a nemzeti össztermék előállításához való hozzájárulás, mind az országimázs szempontjából stratégiai ágazatként tekinthető. A nemzetgazdaságban betöltött szerepe kiemelkedő, a turizmusfejlesztésre Magyarország nagy hangsúlyt fektet, és ennek egyik meghatározó eleme a minőségi szálláshely-szolgáltatás. A versenyhivatal ezért

fokozott figyelemmel kíséri a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán, illetve az ezen piacra ható más szolgáltatásokhoz kapcsolódóan felmerülő esetleges versenytorzító körülményeket, történéseket.

A szálláshelyek értékesítési struktúráját az online szállásközvetítők piacra lépése világszerte alapjaiban változtatta meg, a foglalások nagyobb része mára az online térben zajlik. Ez a műfaj hazánkban is növekvő tendenciát mutat, jelentősége egyre nagyobb, és ebben kiemelkedő szerepet játszanak az online szállásközvetítő platformok, a vendégérkezések kiemelkedően fontos forrását jelentik. Összekötik egymással az Interneten keresztül a vendégeket és a szállásadókat, szolgáltatásaik révén csökkenhettek a belépési korlátok és jobb láthatósághoz juthattak a kisebb szállásadók is.