Az LMP szerint lehet tartani attól, hogy újabb akkugyár épül Magyarországon

2023.10.18. 16:18
Schmuck Erzsébet szerdai online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ha a miniszterelnök Kínába látogat, mindig egy újabb akkumulátorgyárral tér vissza Magyarországra.

Az LMP az elmúlt időszakban többször felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy ne menjen Kínába, mert mindig hoz magával egy akkumulátorgyárat – jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke Schmuck Erzsébet. 

A helyzet „fokozódott”, most személyesen Orbán Viktor látogatott el Kínába, ahol megbeszélést folytatott többek között a kínai fejlesztési bankok vezetőivel, a kínai miniszterelnökkel és elnökkel – jegyezte meg. Hozzátette: még arra is futotta az idejéből, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

Az ellenzéki politikus Orbán Viktor kínai tárgyalásai után nem sok jót sejt, ugyanis szerinte a miniszterelnököt egy cél vezeti, hogy „minden jogszabályon és lakossági tiltakozáson keresztülgázolva” akkumulátor-gyarmatot csináljon Magyarországból – idézte az MTI.

Schmuck Erzsébet úgy értékelte: a miniszterelnök kínai látogatása „jó lakmuszpapír” arra, hogy a magyar kormány „fittyet hány” a környezet- és természetvédelmi szempontokra, sőt, előre megfontolt szándékkal „veri szét az egész rendszert”.

Az LMP megkereséssel fordul a kormányhoz, hogy a miniszterelnök nyilatkozzon, milyen beruházásokról tárgyalt Pekingben. Erre azért van szükség, hogy ne fordulhasson elő még egyszer az, ami a debreceni, a nyíregyházi, az iváncsai és az ácsi lakosokkal történt, akik a sajtóból tudták meg, hogy akkumulátorgyárat, katódgyárat vagy hulladékfeldolgozót kapnak – tette hozzá az LMP társelnöke.