Maffiaszerű szálakat emlegetnek a képviselők V. Naszályi Márta vesztegetési ügyében

2023.10.18. 20:40
Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik a Budavári Önkormányzat kormánypárti képviselői, miután a sajtóban elterjedt a hír, hogy V. Naszályi Márta polgármester vesztegetési ügybe keveredett – közölték szerdán Budapesten Gulyás Gergely Kristóf és Varga Dániel képviselők.

Az Index írt arról először, hogy V. Naszályi Márta és egy, a kerületben működő vendéglátó vállalkozás vezetője között vesztegetés történt. Ezért önkormányzati vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik, mert véleményük szerint a választópolgároknak joguk van megismerni az ügy részleteit.

Gulyás Gergely Kristóf arról számolt be, hogy az érintett vállalkozás 2011 óta működik az I. kerületben, 2016 óta azonban sem bérleti díjat, sem egyéb kötelező hozzájárulást nem fizetett az önkormányzatnak.

A vállalkozás vezetője a napokban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy 2019-ben, a helyhatósági választások kampányidőszakában V. Naszályi Márta kereste meg azzal az ajánlattal, miszerint ha 20-30 millió forinttal támogatja a kampányát, akkor megválasztása esetén segít elsimítani a jogi vitákat.

A képviselő kiemelte, hogy választások után, 2020 januárjában az új polgármester a vállalkozás és az önkormányzat peres eljárásának szüneteltetését kezdeményezte. A szüneteltetés elrendelése előtt, közben, valamint utána is V. Naszályi Márta többször is személyesen találkozott a vállalkozóval, és az egyeztetéseken a polgármester férje is részt vett.

A képviselő szerint a vállalkozó és V. Naszályi Márta nyilatkozatai között súlyos ellentmondások vannak, a történtek hátterét azonban tisztázhatná a felállítandó vizsgálóbizottság.

Varga Dániel a sajtóeseményen arról beszélt, hogy a vállalkozás és az önkormányzat között létrejött megállapodások utóbbit hátrányosan érintik, ezért szerinte a létrehozandó vizsgálóbizottságnak kötelessége feltárni a történtek minden részletét. A képviselő emlékeztetett, hogy a polgármestert érintő korrupciós vádak még az ellenzéken belül is komoly politikai ellentéteket eredményeztek.

Hozzátette, a vizsgálóbizottságnak azt is tisztáznia kell, hogy a vállalkozás miként működhet jelenleg is a kerületben, miután a tevékenységét jogerős bírósági ítélet tiltotta meg korábban. A képviselő szerint a Budavári Önkormányzat történetében példátlan korrupciós történet van kibontakozóban, melynek

maffiaszerű szálai hosszú árnyékot vetnek V. Naszályi Márta tevékenységére.

Varga Dániel hangsúlyozta, az önkormányzat jobboldali többsége mindent megtesz azért, hogy hasonló botrányok a jövőben ne történhessenek.

Sajtónyilatkozataiban a polgármester tagadta a vesztegetés megtörténtét, a rendőrség azonban a napokban ismeretlen tettes ellen vesztegetés elfogadása miatt kezdett nyomozást. A vizsgálatot a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság végzi.