Mit jelent, hogy a 3-as terrorfokozat van hatályban Magyarországon?

DLAPE20161028003
2023.10.18. 06:05
Szerdán összeült a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatójának kezdeményezésére a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB), és megállapították, hogy nem szükséges a Magyarország területén hatályban lévő 3-as terrorfokozat megváltoztatása. De mit is jelent ez a 3-as fokozat?

Az állandó tagok és meghívottak részvételével 2023. október 17-én teljes ülést tartott a Terrorellenes Koordinációs Bizottság a Terrorelhárítási Központban – közölte még szerdán a Terrorelhárítási Központ. Arról is tájékoztattak, hogy Hajdu János, a TEK főigazgatója, mint a TKB elnöke a 2023. október 7-én Izraelt ért támadás, illetve a magányos elkövetők által Európában végrehajtott terrorcselekmények miatt kezdeményezte a tanácskozást.

A bizottság megállapította, hogy a rendvédelmi szervek műveleti, valamint partnerszolgálati együttműködése keretében a terrorizmusra és a terrorcselekményekre vonatkozó információk alapján nem indokolt a 2016. március 29. óta Magyarország területén hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfokozat megváltoztatása, így annak hatályban tartására tett javaslatot Pintér Sándor belügyminiszternek.

Magyarországon a terrorfenyegetettség szintjét négyes skálán határozza meg a vonatkozó jogszabály (1824/2015. (XI. 19.) Korm. határozata a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről), amely szerint az 1-es a legmagasabb, míg a 4-es a legenyhébb fokozat.

A belügyminiszter a Terrorellenes Koordinációs Bizottság kezdeményezésére vagy saját hatáskörben jogosult a különböző fokozatok elrendelésére, módosítására vagy megszüntetésére a Védelmi Tanács egyetértésével.

A hivatkozott szabályozásban az áll, hogy

3-as (közepes) fokozat rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az Európai Unió, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt. A fokozatot mindaddig fenn kell tartani, amíg Magyarország veszélyeztetettsége – nagy valószínűséggel – nem zárható ki.

Tájékoztatást kértek a következményekről

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja hétfőn bejelentette, hogy tájékoztatást kér az izraeli terrortámadással kapcsolatban a biztonsági helyzetről.

A héten tartandó Nemzetbiztonsági Bizottság napirendjének kiegészítését javaslom, különös figyelemmel az Izraelt ért terrortámadásra és annak Magyarországot és az Európai Uniót érintő kockázati hatásaira. Arra kérem a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy adjanak részletes tájékoztatást a biztonsági helyzetről és a várható következményekről

– közölte Molnár Zsolt.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága szerda reggel tart zárt ülést, a napirendi pontok között szerepel egy tájékoztató az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Információs Központ 2023. I. félévi tevékenységéről, illetve egy másik, az aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről.

(Borítókép: Lakatos Péter / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport