Összeült a Terrorellenes Koordinációs Bizottság a terrorcselekmények miatt

2023.10.17. 17:19
A Terrorelhárítási Központban ülésezett a Terrorellenes Koordinációs Bizottság: az izraeli–palesztin konfliktus és az Európában végrehajtott terrorcselekmények indokolták a tanácskozást.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója összehívta a Terrorellenes Koordinációs Bizottságot, az állandó tagok és meghívottak részvételével teljes ülést tartottak kedden a Terrorelhárítási Központban (TEK). 

A TEK főigazgatója, Hajdu János rendőr altábornagy, mint a TKB elnöke 

AZ OKTÓBER 7-ÉN IZRAELT ÉRT TÁMADÁS, VALAMINT A MAGÁNYOS ELKÖVETŐK ÁLTAL EURÓPÁBAN VÉGREHAJTOTT TERRORCSELEKMÉNYEK MIATT KEZDEMÉNYEZTE A TANÁCSKOZÁST.

A bizottság álláspontja szerint a rendvédelmi szervek műveleti, valamint partnerszolgálati együttműködése keretében a terrorizmusra és a terrorcselekményekre vonatkozó információk alapján nem indokolt a 2016. március 29. óta Magyarország területén hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfokozat megváltoztatása, így annak hatályban tartására tett javaslatot a belügyminiszternek.

Terrortámadás Izrael ellen

Mint ismert, Október 7-én a Hamász terrortámadást hajtott végre Izrael ellen. A terroristák betörtek Izrael állam területére, százakat öltek meg és ejtettek túszul. Túlterhelték a Vaskupola rendszert, megközelítőleg 5000 rakétát lőttek ki a zsidó állam területére.

A TÖBB MINT HÚSZ IZRAELI VÁROSBA ÉS KATONAI TÁMASZPONTRA történő EGYIDEJŰ BEHATOLÁS ÖTVEN ÉV ÓTA A LEGSÚLYOSABB BETÖRÉS VOLT IZRAEL VÉDELMI RENDSZERÉBE,

és megrengette az ország biztonságérzetét.

Válaszcsapásként az eddigi legnagyobb katonai hadjáratára készül Izrael: egy összehangolt szárazföldi invázióban semmisítenék meg a Hamász terrorszervezetet és tisztítanák meg a Gázai övezet, amelynek határán már felvonultak az izraeli erők.

AZ IZRAELI VÉDELMI MINISZTER LESZÖGEZTE: GÁZA MÁR SOHA TÖBBé NEM LESZ OLYAN, MINT KORÁBBAN.

A Hamász akciója után a 150 ezres izraeli hadsereg riadóztatta a tartalékosokat, akik közül 300 ezer már be is vonult szolgálati helyére. 

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúról szóló, frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el

Brüsszelben is lecsapott egy terrorista

Ahogyan arról az Index is beszámolt, kedd reggel a belga rendőrség hajtóvadászatot indított, majd lelőtt egy férfit egy brüsszeli kávézóban, miután a magányos elkövet hétfő este két embert ölt meg a városban a Belgium–Svédország-labdarúgómérkőzés előtt. A merénylet elkövetője nem sokkal később belehalt a lőtt sérülésekbe a kórházban.

A VÉRENGZÉST VÉGREHAJTÓ KALASNYIKOVOS FÉRFI ALLAHNAK AJÁNLOTTA A HALÁLÁT.

Abdessalam Lassoued 45 éves, tunéziai származású férfi, aki a Bild információi szerint illegális bevándorlóként érkezett az országba, menedékkérelmét még 2019-ben utasították el. A férfi facebookos videóüzenetekben azt állította, hogy az ISIS, azaz az Iszlám Állam inspirálta, és azzal kérkedett, hogy megöli a hitetleneket, hogy „bosszút álljon a muszlimokért”.

A támadás megrázta a belga fővárost, ahol a biztonsági fenyegetés mértékét 2-ről 4-re, a lehető legmagasabb szintre emelték. 

Az FBI is figyelmeztet a magányos elkövetőkre

Az FBI (Federal Bureau of Investigation) vezetője vészjósló figyelmeztető jelzést adott ki, amiért folyamatosan növekszik a terrorfenyegetés az Egyesült Államokban, a legnagyobb aggodalom a potenciális magányos farkasok miatt alakult ki, akik a Hamász-támadásokat másolhatják le – fújta meg a riadót Christopher A. Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója. 

Az igazgató arra kérte a hatóságokat, hogy legyenek különösen is körültekintőek a dühöngő izraeli–palesztin konfliktus kapcsán. Mint mondta, különösen oda kell figyelniük a magányos elkövetőkre, akik inspirációt meríthetnek az elmúlt időszak eseményeiből