18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Terrorriadó Brüsszelben: megöltek két svéd szurkolót

K  AP20231016263
2023.10.16. 21:26
Két embert agyonlőttek Brüsszel központjában hétfő este, egy személyt pedig megsebesítettek, nem sokkal a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. A rendőrség lezárta a helyszínt, és nagy erőkkel keresi a gyanúsítottat. Az eset miatt a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót Brüsszelben, amire legutóbb 2016 márciusában volt példa, míg az ország többi részében a második legmagasabb szintre emelték a riadót.
  • Két svéd szurkolót lelőttek Brüsszel belvárosában a Belgium–Svédország Eb-selejtező előtt hétfő este;
  • a találkozó a szünetben félbeszakadt;
  • a szurkolók és a játékosok sokáig nem hagyhatták el a stadiont a biztonságuk érdekében;
  • Brüsszelben a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót, amire több mint hét éve nem volt példa, ráadásul az egész országban magasabb riadószintet rendeltek el;
  • a terroristát állítólag az Iszlám Állam inspirálta;
  • a 45 éves tunéziai származású férfi a gyilkosságok előtt videót tehetett közzé;
  • a rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövető ellen, aki korábban már állt bíróság előtt terrorcselekmények miatt.

Két embert lelőttek hétfő este Brüsszel belvárosában, egy személyt pedig megsebesítettek – közölte a belga rendőrségre hivatkozva az Associated Press. Az első információk szerint az eset 19.15 körül történt a belvárosi Sainctelette tér közelében, körülbelül 5 kilométerre a King Baudouin Stadiontól, ahol a Belgium–Svédország Eb-selejtezőt rendezték hétfő este. A találkozó 1–1-es állásnál az első félidő után biztonsági okokból félbeszakadt, ám a szurkolóknak jelezték, hogy maradjanak a stadionban a terrorveszély miatt.

A két áldozat svéd mezt viselt, ám egyelőre nem tudni, a merényletnek van-e köze a mérkőzéshez. A belga hírügynökség szerint mindkét személy svéd állampolgár volt.

Egy amatőr felvételen egy narancssárga kabátos férfi látható, amint robogóval érkezik, és megáll a járdán. Ezután rálőtt két emberre, beviharzott egy épületbe, ahol újra közelről lőtt az emberekre.

A terroristát az Iszlám Állam inspirálta

Ezután rálőtt két emberre egy autóban, majd elhajtott a robogóval.

Láttam az áldozatot kevesebb mint öt méterre tőlem. Negyven év körüli férfi. Aztán egy fekete Mercedes Vito, két-három golyólyukkal az autóban. Odabent a sofőr meghalt, a sérült utas félig vérben volt, de eszméleténél volt

– mondta egy szemtanú a Het Nieuwsblad napilapnak.

A szövetségi ügyész szerint egy harmadik személy is megsebesült, egy taxisofőr, aki viszont nincs életveszélyes állapotban.

A Sudinfo belga lap azt írja, hogy az elkövető videóüzenetet terjesztett a Facebookon. Ebben állítólag azt mondja, hogy az ISIS, vagyis az Iszlám Állam inspirálta, és azzal kérkedik, hogy megöli a hitetleneket, hogy „bosszút álljon a muszlimokért”.

Terrorcselekmények miatt már állt bíróság előtt

A videó elő is került, a bejegyzés szerint a terrorista, aki megölte a két embert Kalasnyikovjával Brüsszelben, a halált Allahnak ajánlja.

A vallásunkért élünk, a vallásunkért halunk meg

– mondta a magát Abdesalem Al Guilaninak nevező férfi, aki továbbra is szabadon van Brüsszel utcáin.

Több belga lap szerint

a gyanúsított 45 éves, tunéziai származású, aki Brüsszelben élt,

míg a Bild arról ír, hogy a férfit Tunéziában már bíróság elé állították bizonyos terrorcselekmények miatt, és illegálisan tartózkodott Belgiumban. Schaerbeekben lakott, ahol csaknem három órán át tartó rendőri akció zajlott a történtek után.

Eric Van Duyse, a szövetségi ügyészség szóvivője szerint az elkövető szándékosan választott ki svéd állampolgárságú áldozatokat, ugyanakkor hozzátette, úgy tűnik, nincs köze az Izrael és a Hamász közötti közel-keleti konfliktushoz.

Svédországban még augusztusban emelték a második legmagasabb szintre a terrorriadót, miután néhány szűk csoport által Svédországban és Dániában iszlámellenes szándékkal elkövetett Korán-égetések miatt számos iszlám országban dühös tiltakozások voltak.

Terrorriadó van az egész országban

Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő szerint a belga hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre, és haladéktalanul lezárták a környéket. A lövöldözés körülményeiről nem mondott részleteket, a gyanúsítottat azonban még nem tartóztatták le.

A rendőrség hajtóvadászatot indított a férfi ellen.

„Őszinte részvétem a gyáva brüsszeli merénylet hozzátartozóinak. A fejleményeket a bel- és igazságügyi miniszterrel követem. Figyeljük a helyzetet, és kérjük Brüsszel lakosait, hogy legyenek éberek” – írta X-oldalán Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A belga hatóságok közölték, hogy Brüsszelben a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót, ami azt jelenti, hogy

a fenyegetés rendkívül komoly.

Ilyenre legutóbb hét évvel ezelőtt, 2016 márciusában volt példa, amikor a brüsszeli reptéren és a metróban követtek el merényletet.

Az OCAD terrorellenes központ arról számolt be hétfő este, hogy az ország többi területén a második legmagasabb szintre emelték a terrorriadót. Laura Demullier, az OCAD munkatársa elmondta, számára most az a legfontosabb, hogy a Belgium–Svédország-mérkőzésre kilátogató több mint 35 ezer szurkolót épségben kivezessék a stadionból, miután a találkozó a félidőben félbeszakadt.

„A lakosságnak ébernek kell lennie, és kerülnie kell a fölösleges utazásokat” – tette hozzá Demullier.

Az esti brüsszeli terrortámadás miatt a két csapattal és a helyi rendőri hatósággal konzultálva az a döntés született, hogy félbeszakítjuk a Belgium–Svédország Eb-selejtezőt

– adott ki hivatalos közleményt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA). A svéd játékosok közölték a szövetséggel, hogy nem akarnak játszani a második félidőben, amibe a belga válogatott is beleegyezett – írja a BBC.

Senki sem akart már visszamenni a pályára

A szurkolóknak és a játékosoknak a saját biztonságuk érdekében a stadionban kellett maradniuk, mielőtt elkezdték az evakuálást nem sokkal éjfél előtt. A svéd csapat rendőri kíséretet kapott a repülőtérre, a svéd szurkolókat pedig a rendőrség kísérte be a városba.

Janne Andersson svéd szövetségi kapitány elmondta, hogy csak a félidőben értesültek a lövöldözésről.

„A szünetben tudtam meg, mi történt. Hihetetlen az egész. Milyen világban élünk?! Bementem az öltözőbe, és miután beszélgettünk, mindannyian egyetértettünk abban, hogy az áldozatok és családjaik iránti tiszteletből nem játszunk tovább” – mondta a svéd kapitány.

Victor Lindelöf, a svéd válogatott Manchester Unitedben légióskodó csapatkapitánya annyit mondott, hogy mivel a belgák már kiharcolták a továbbjutást, míg a svédeknek nem maradt esélyük, hogy kijussanak a nyári Európa-bajnokságra, nincs értelme lejátszani a mérkőzést.

Végül több mint két órával azután, hogy félbeszakadt a mérkőzés, a kivetítőre kiírták a szurkolóknak, hogy elhagyhatják a stadiont.

„Frusztráltság, zavarodottság, ijedtség lett úrrá a stadionban. Mindenki nagyon félt” – mondta egy szurkoló.

Szörnyű hírek Brüsszelből

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter elmondta, hogy a svéd kormány mindenben együttműködik a belga hatóságokkal, hogy minél több információ kiderüljön a történtekről.

Szörnyű híreket kaptunk Brüsszelből

– közölte Strömmer.

„Európa szívét erőszak sújtja. A Brüsszel központjában történt halálos merénylet áldozatainak családjaira gondolok. Támogatom a belga hatóságokat és a biztonsági szolgálatokat, akik figyelemmel kísérik a helyzetet” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. 

Időközben Franciaországban megerősítették a határellenőrzést a történtek után, Emmanuel Macron francia elnök pedig iszlamista terrortámadásként minősítette az esetet, amely csupán néhány nappal azt követően történt, hogy Franciaországban egy arrasi gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárnőt, két másik személyt pedig megsebesített.

Európa megrendült

– mondta Macron.

„Az aljas brüsszeli támadás áldozatainak családjára gondolok. Szívből támogatom a belga rendőrséget, hogy gyorsan elfogják a gyanúsítottat. Együtt, egységesen lépünk fel a terror ellen” – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Philippe Close, Brüsszel polgármestere arról írt X-oldalán, hogy a rendőrség az utcákon tartózkodik a biztonság érdekében.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is megrökönyödve értesült a történtekről. Elmondta, hogy a terror és a szélsőségesség nem szivároghat be társadalmainkba, az embereknek biztonságban kell érezniük magukat, és a gyűlölet nem győzhet.

(Borítókép: Sylvain Plazy / MTI / AP)