Állatkínzással vádolják azt a nőt, aki 107 macskát és egy kutyát tartott egy kőbányai lakásban

2023.10.19. 10:33
A borzalmas körülmények között tartott állatok soványak, rühesek voltak, több elpusztult. Az ügyészség állatkínzással vádolja, tárgyalása februárban folytatódik.

A vádirat szerint a terhelt kőbányai 73 nm-es lakásában 107 macskát és egy kutyát tartott, amelyek számára nem biztosított megfelelő takarmányozást, ivóvízellátást és tiszta almot.

Az ügyben akkor következett be fordulat, amikor az ominózus lakás közvetlen szomszédságába egy kisgyermekes család költözött, akik már nem hagyták annyiban a dolgot. A helyszínre riasztott mentőket minden képzeletet felülmúló körülmények és irtózatos bűz fogadta. A ház lakói évek óta jelezték a hatóságoknak, a közös képviselőnek a problémát, de utóbbi tehetetlen volt, mivel jogköre a lakásajtóig terjed. 

Az állatokat – amelyek az elhanyagolás következtében külső és belső paraziták okozta megbetegedésektől szenvedtek – az ürülékkel szennyezett lakásában bezárva tartotta, megfosztva így azokat az önellátástól. Az állatok soványak, rühesek voltak, legtöbbjük macska-AIDS-től, leukózistól szenvedett. A macskák közül több elpusztult, a kutyát pedig a fertőzés következtében kialakult betegsége miatt el kellett altatni. A tulajdonos ellen eljárás indult. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. október 18-án előkészítő ülésén a nő ártatlannak vallotta magát, állítása szerint ő már többször kérte az állatvédőket, hogy vigyék el a lakáson belül szaporodó macskákat. 

A tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, amire 2024. február 13-án kerül sor a vádlott és a tanúk meghallgatásával. A Büntető törvénykönyv 244. paragrafusa alapján ha több állat is elpusztul, egészségkárosodást szenved, állatkínzás bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.